Pražský orloj vydal tajemství, nevěděli o něm ani odborníci

Praha - Restaurátoři orloje na Staroměstské radnici v Praze pátrali po tajné místnosti, o jejíž existenci napovídalo několik indicií, nepodařilo se ji ale objevit. Zato v dutinách u kalendária narazili na kamenné sochy zvířat a dopis od sochaře Vojtěcha Suchardy, který orloj opravoval krátce po druhé světové válce.

Oprava radnice začala loni v dubnu, nyní je orloj v restaurátorských dílnách. Na věž radnice se vrátí nejpozději s koncem letních prázdnin.

"Když už si myslíme, že o památce, jakou je Staroměstská radnice, víme vše, překvapí nás nějaký nový nález. Rekonstrukce nám darovala sedmdesát let starou zprávu pana Suchardy, který byl v poválečném období pověřen vytvořením nových dřevěných plastik apoštolů a figur na orloji," uvedl radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice).

Vzkaz s novinami byl objeven v soše svatého Tomáše, která byla proti těm ostatním lehčí. Při pořízení rentgenového snímku byla v soše objevena dutina a v ní hliníkové pouzdro. V dopise líčí sochař své zklamání, protože chtěl orloj předělat do nové podoby. Nelíbilo se mu, že jsou na orloji sochy, které městu darovali lidé a nesouvisejí s Prahou. S vizí však nepochodil u památkářů. 

V rozích u kalendária za ležícími postavami byla objevena zazděná kamenná zvířata a další motivy. Do prostor není dobře vidět, proto nebylo zatím určeno, co všechny sochy znázorňují. Je však mezi nimi pes, který sedí k divákovi zády, dravec se svěšenou hlavou a nad ním stojící sova. Aby restaurátoři zjistili, z jaké doby pocházejí, odebrali vzorky. Předpokládají však, že by sochy mohly být ze začátku 15. století, o čemž svědčí i jejich umístění za výzdobu z konce 15. století, které je překrývá.

Poslední měsíce restaurátoři pátrali po možné tajné místnosti, která by mohla být ve věži radnice u orloje. Svědčilo o ní rozložení prostor ve věži nebo odlišné zdivo. Místnost se však nepodařilo objevit.

Už loni na podzim objevili řemeslníci pracující na opravách věže radnice čtyři schránky z let 1949 a 1984, tedy let předchozích rekonstrukcí. V tubusech byly vzkazy příštím generacím včetně dopisu, v němž klempíři kritizovali režim po komunistickém převratu v roce 1948. 

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.
Praha

Pražský orloj byl chybně přemalován, opravu doprovází řada komplikací

Část staroměstského orloje v Praze byla při loňské několikaměsíční opravě chybně přemalována. Pochybení se týká části ciferníku orloje ukazující astronomické děje. Uvedla to Česká televize na svém webu. Magistrát kvůli této chybě musel před několika dny nechat ciferník znovu přemalovat. Odborníci z Akademie věd ČR a ministerstva kultury podle ČT kritizují nedostatečnou přípravu oprav orloje. Přitom šlo o první kompletní demontáž orloje od poválečných let.

Více souvisejících

Pražský orloj Praha

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy