Létající klíšťata v Česku? Jejich kousnutí vás vyřadí na celé týdny

Praha - Chystáte se o v létě do lesa? K tomuto ročnímu období procházky neodmyslitelně patří. Zvlášť když slunce nemilosrdně pálí a lesní stín je vyhledávanou úlevou. V lese ovšem na procházející čeká spousta hmyzích parazitů pasoucích po krvi.

Jedním takovým je i kloš jelení (Lipoptena cervi), kterému se lidově říká lojnice nebo jelenica a známé je také jako létající klíště.

A to i přesto, že ve skutečnosti tento krev sající parazit nemá s klíštětem vůbec nic společného. Ve skutečnosti totiž jde o bodavou mouchu.

Kloš se ovšem od klasických much liší a to poměrně výrazně. Líhne se sice s křídly, ale proletí se jen jednou v životě. Poté, co krvesajka najde vhodného hostitele a usadí se na něm, křídla odhazuje.

Jak druhové jméno napovídá, jsou nejčastějšími oběťmi kloší jeleni, laně a jiná vysoká zvěř. Kloš ovšem nepohrdne ani ptačí nebo lidskou krví.

Když parazit přistane na lidské kůži, drží se tam velmi pevně. Těla těchto much jsou nesmírně pružná a odolná a je tak dost těžké kloše rozmáčknout.

Dobrou zprávou je, že kloš jelení na rozdíl od klíšťat nebo jiného hmyzu nepřenáší žádné nebezpečné nemoci. Ale i tak dokáže pořádně potrápit.

Kousnutí kloše totiž vytvoří rudý flek, který pořádně svědí. A lidé pokousaní kloší se mohou zběsile drbat i několik týdnů než se úporné kousance zahojí.

Související

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

Více souvisejících

Lidé Hmyz nemoci

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy