Za podpálení kostela v Gutech padly přísné tresty, motiv žhářství zůstává záhadou

Ostrava - Tři mladí muži, kteří úmyslně zapálili vzácný kostel v Třinci-Gutech, jdou vězení. Krajský soud v Ostravě jim vyměřil tři a půl, osm a devět let. Oheň loni v létě způsobil škodu přesahující 20 milionů korun, historická škoda je ale nevyčíslitelná. Obžaloba se po vynesení rozsudku kupodivu postavila za mladíky.

Nejvyšší trest dostal muž, který akci vymyslel. Otázka, co bylo motivem činu, zůstala i po skončení soudního procesu nezodpovězena, přestože se všichni obvinění k činu částečně přiznali. "Žádný obžalovaný neřekl, proč to vlastně udělali. Tvrzení, že je to jen tak napadlo, soudu nepostačuje," řekla soudkyně Lenka Čechová.

Jeden z možných důvodů vyplynul z psychologického posudku. Dnes devatenáctiletý mladík, který byl iniciátorem akce, je tělesně postižený, trpí vzácnou nevyléčitelnou chorobou a chodí jen o holi. Znalkyně nevyloučila, že motivem pro zapálení kostela mohla být pomsta bohu za to, že jej tato choroba postihla.

Zapálení kostela mladík podle soudu nějakou dobu plánoval. Inspiraci mohl najít při poslechu takzvaného severského metalu, kde se o zapalování kostelů zpívá. 

Samotnou akci uskutečnili dva dny před tím, než nejmladší z trojice dosáhl plnoletosti. Proto byl tento chlapec souzen jako mladistvý a proces byl až na vyhlášení rozsudku neveřejný. Podle soudních znalců má mladý muž mírnou zálibu v rozdělávání ohně a v jeho pozorování, nejde ale o pyromanii. Svému kamarádovi prý chtěl pomoct, protože je postižený.

Obžalovaní společně koupili benzin, který načerpali do čtyř plastových lahví. Na místě kostel nejprve obhlédli a ujistili se, že tam nikdo není. Sedmnáctiletý mladík pak tři lahve položil k zadní stěně kostela, benzin ze čtvrté na ně a kolem nich rozlil a škrtl zapalovačem. Jak kostel hoří, si natočili mobilním telefonem.

Řidič, který zůstal v autě, tvrdil, že své známé sice na místo dovezl, nevěřil prý ale, že kostel opravdu zapálí. Soud mu to neuvěřil. "Viděl, že čerpají benzin a že obžalovaný mladistvý má speciální zapalovač," řekla soudkyně. 

Řidič dostal trest na samé spodní hranici sazby, která činila osm až 15 let vězení. Mladistvému, který samotný akt provedl a od soudu odešel se třemi a půl rokem, hrozil rok až pět let vězení. Dva obžalovaní se na místě odvolali, třetí si ponechal lhůtu stejně jako státní zástupce Josef Šuhaj, který řekl, že soud uložil obžalovaným dokonce přísnější tresty, než požadoval, a že zváží případné odvolání v jejich prospěch.

"Domnívám se, že se jedná o osoby blízké věku mladistvých. A nějaké zbytečné, dle mého názoru drakonické tresty uložené jako nepodmíněné, v jejich případě za situace, kdy jsou v podstatě dobře resocializovatelní a určitě je zájem na tom, aby spíše vydělávali a hradili způsobenou škodu, si myslím, že právě nejsou na místě," řekl Šuhaj.

Související

Požár kostela v Třinci

Církev a hasiči se přou kvůli kostelu v Gutech, biskupství nechce ustoupit

Spor moravskoslezských hasičů a církve kvůli protipožárnímu zabezpečení stavby repliky kostela v Třinci - Gutech pokračuje. Biskupství neustoupí požadavku hasičů, aby byl objekt napojen na jejich pult. Dál prosazuje napojení na privátní subjekt. Podle zástupců ostravsko-opavské diecéze je tato varianta desetkrát levnější. ČTK to dnes řekl vedoucí stavebního odboru biskupství Václav Kotásek. Hasiči už ale dvakrát projekt zamítli. Zahájení stavby se tak stále odkládá. Začne nejdříve na jaře.

Více souvisejících

požár kostela v Třinci (2.8.2017) soudy žhářství Moravskoslezský kraj

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 9 hodinami

před 15 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

Polární záři mohou vidět i lidé z Česka, upozornili meteorologové

Z ČR může být dnes večer možné pozorovat polární záři, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek na sociální síti X. Podmínky budou dobré, v noci má být totiž jasno.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy