Na Velehrad se sjelo 50 tisíc poutníků. Lákadlem byla lebka svaté Ludmily

Velehrad - Letošní Dny lidí dobré vůle, které připomínají odkaz slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, navštívilo na 50 tisíc lidí, což je rekordní počet. Poutníky lákala lebka svaté Ludmily, která dle tradice přijala na Velehradě křest.

Středečního programu se podle odhadů zúčastnilo asi 23.000 lidí, na dnešní slavnostní mši dorazilo přes 30.000 lidí. "Domníváme se, že je to také tím, že jsme tady mohli uctít a přivítat vzácnou relikvii svaté Ludmily," uvedl tajemník akce Josef  Kořenek. 

Slavnostem přálo počasí, bylo slunečno, některým lidem však vysoké teploty tradičně způsobovaly problémy. "Ke konci mše svaté bylo asi pět kolapsů, to bylo ze sluníčka a přehřátí," řekla ČTK zdravotní sestra Maltézské pomoci Lucie Marešová. Za oba dny bylo podle ní ošetřeno asi 40 lidí, například odřeniny, nakopnuté prsty i tržné rány. "Také jsme lidem, kteří spali ve stanu, vytahovali klíšťata," uvedla Marešová. Desítka dobrovolníků také při dnešní mši rozdávala lidem vodu. Maltézská pomoc je i hlavním organizátorem setkání handicapovaných na Velehradě, letos přijelo asi 120 vozíčkářů.

Podle policejní mluvčí Simony Kyšnerové bylo ve Velehradu a okolí nasazeno téměř 50 policistů. Slavnosti byly z pohledu policie klidné. Ve středu museli policisté řešit výtržnosti podnapilého muže, se stejným člověkem byly problémy i dnes, skončil na protialkoholní záchytné stanici. 

Velehradské cyrilometodějské slavnosti patří k nejvýznamnějším církevním svátkům v zemi. "Význam spočívá v tom, že dokázala sblížit dva jakoby nesmiřitelné světy, to jest východ a západ. Myslím si, že v současné době potřebujeme právě ty silné průniky mezi světy, které spolu začínají nekomunikovat. Myslím, že to je třeba jeden z významů tradice, který může být i současné době dále rozvíjen," řekl Jaroslav Šebek z Historického ústavu Akademie věd. 

Související

Cyril a Metoděj na obraze od Jana Köhlera Komentář

KOMENTÁŘ Tomáše Zdechovského: Cyril a Metoděj stáli u zrodu slovanské vzdělanosti. Bratři byli výjimečnými osobnostmi, vynikali rozhledem

Příchod věrozvěstů, kteří stáli u slovanské vzdělanosti, se 5. července slaví teprve od roku 1863, kdy uplynulo tisíc let od jejich příchodu na Velkou Moravu. Právě tento den stanovil papež Pius IX. na žádost tehdejšího olomouckého arcibiskupa Bedřicha z Fürstenberka. Užíval se nejdříve v Čechách, na Moravě, v Chorvatsku a také na Slovensku. Později byl svátek rozšířený na celou římskokatolickou církev. Do té doby se od časů Karla IV. příchod svatého Cyrila a Metoděje připomínal 9. března. Jistý je jen rok 863, kdy oba sourozence poslal císař Michael III. působit na Moravu. Jejich příchod je v kalendáři zapsán jako státní svátek – Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje.
Jaroslav Šebek Rozhovor

Příchod Cyrila a Metoděje se slavil v březnu, Hus nebyl průkopník komunismu, říká pro EZ historik Šebek

ROZHOVOR – Vyzdvihuje jejich vlastenectví. Tradice Cyrila a Metoděje i mistra Jana Husa, jejichž výročí si právě připomínáme, směřovala zejména během 19. století podle historika Jaroslava Šebka primárně k tomu, aby ctila národ. „I když tradice obou bratrů s Husem dělí od sebe několik století, tato šlechetnost je spojuje,“ říká pro EuroZprávy.cz odborník na církevní dějiny, který se v rozhovoru snaží trojici přiblížit současnosti.

Více souvisejících

Cyril a Metoděj Velehrad Církev

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy