Policisté předali zřícený dům v Praze stavební firmě, vyšetřování neštěstí pokračuje

Praha - Policisté dnes předali firmě Metrostav dům v Mikulandské ulici v centru Prahy, v němž se v úterý zřítila dvě patra a vážně zranila tři dělníky. Celkem bylo v době neštěstí na stavbě 45 lidí. Případ zatím policisté vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

Ohledání místa neštěstí kriminalisté prvního policejního obvodu a krajského ředitelství ukončili ve středu v 16:45. Na místě byl i statik, který označil místa, kam nebylo bezpečné vstupovat. Tato místa byla následně zdokumentována pomocí dronu. 

Práce kriminalistů nadále pokračuje. "V rámci prošetřování budou samozřejmě zadány i znalecké posudky z různých oborů, tak abychom dospěli ve finále ke konkrétnímu závěru, zda někdo pochybil, případně jakým způsobem a kdo," uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

S ukončením vyšetřování na místě se Mikulandská ulice také otevřela, zatím však pouze pro pěší. Do středečních 16:45 se lidé, kteří v ulici bydlí nebo pracují, do ní dostali pouze za doprovodu policie.

Budovu policisté převzali v úterý pozdě večer poté, co hasiči ukončili záchranné práce. I když měli podezření, že pod sutinami ještě mohou být další zavalení lidé, nikoho dalšího už nenašli. Budova je nestabilní, statik ji prohlásil za nebezpečnou. Všichni tři zranění dělníci skončili v nemocnici, přičemž stav jednoho z nich byl velmi vážný. 

Budova, která není památkově chráněná, byla postavena na konci 19. století. Sídlila v ní základní škola. Po přestavbě se má objekt změnit na technologické a dílenské zázemí pro studenty UMPRUM. Podle Metrostavu nebyly porušeny žádné předpisy týkající se bezpečnosti práce.

Související

V Mikulandské ulici v Praze se zřítila část budovy, trosky pohřbily několik lidí

Kdo může za zřícení stropů budovy v Mikulandské? Do kauzy se vložil rektor UMPRUM

Praha – Rektor UMPRUM Jindřich Smetana tvrdí, že Národní památkový ústav (NPÚ) nemá pravdu, když odmítá odpovědnost za projekty, ke kterým dává stanoviska. Uvedl to v rozhovoru s ČTK v souvislosti s budovou v pražské Mikulandské ulici, při jejíž rekonstrukci se v úterý zhroutily stropy. Při incidentu byli zraněni tři dělníci. Budovu dnes policie předala zpět firmě Metrostav, která stavbu pro UMPRUM zajišťuje.

Více souvisejících

zřícení budovy v Mikulandské ulici v Praze (17. 7.2018) Praha Metrostav

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy