Na Labe v Nymburku se po demolici lávky vrátily lodě, doprava stála dva měsíce

Nymburk - Po Labi v Nymburku mohou po demolici lávky od dnešních 14:30 opět plout lodě. Koryto řeky bylo nutné zkontrolovat, zda tam nezůstaly sutiny, které by mohly ohrozit lodní dopravu. Oznámení o obnovení provozu umístila Státní plavební správa na svůj web.

Řeka byla pro lodě uzavřena od 8. června, plavební správa tehdy zakázala místem proplouvat kvůli havarijnímu stavu lávky. Firma, která lávku demolovala, původně předpokládala, že se lodní provoz podaří obnovit až v sobotu 11. srpna.

Lávku demolovala firma Strabag, která vyhrála výběrové řízení s částkou 6,5 milionu korun. Hydraulické nůžky začaly konstrukci přestřihávat v pátek po 9:30, lávka se do Labe zřítila asi po hodině. Stroj stačil přestřihnout pouze 25 procent lan, původně se předpokládalo, že jich bude nutné zničit až polovinu. Konstrukce lávky přitom byla předimenzována na až trojnásobnou hmotnost. V úterý ráno začaly lávku z koryta řeky vytahovat tři speciální tanky, na břeh dostaly konstrukci po devíti hodinách před 17:30.

Podle ředitelky Státní stavební správy Kláry Němcové trvalo odstranění lávky dlouho. "Na takto významnou vodní cestu jsou dva měsíce, protože dnes je to vlastně přesně dva měsíce od zastavení plavby, poměrně dlouhá doba. Je to dopravně významná cesta, využívaná, to znamená v kategorizaci je to vodní cesta nejvýznamnější a byla dva měsíce mimo provoz, což samozřejmě muselo poznamenat jak nákladní dopravu, tak osobní dopravu, která tady v tom úseku je. Mohlo to mít dopady i na opravy plavidel, které se dějí v loděnicích Chvaletice," řekla Němcová.

Plavební správa podle ní dostávala kvůli uzavření Labe v Nymburce stížnosti od provozovatelů lodí. "Provozovatelé jediné hotelové ubytovací lodi Florentina se obraceli na město Nymburk se žádostmi, aby to bylo rychle odstraněno. Samozřejmě provozovatelé nákladní lodní dopravy si také stěžovali," řekla Němcová. Podle starosty Nymburku Pavla Fojtíka (Změna pro Nymburk) se ale vše stihlo v rekordním čase.

Související

bourání lávky v Nymburce (srpen 2018)

OBRAZEM: Nebezpečnou lávku vytáhly tanky z Labe v Nymburce po devíti hodinách

Nymburk - Zbouraná lávka přes Labe v Nymburce je z vody pryč, konstrukci dnes z vody vytáhly během zhruba devíti hodin speciální hasičské tanky. Stavební firma shodila lávku do řeky už v pátek. Město nechalo přemostění pro chodce zbourat, protože hrozilo, že se zřítí. Nymburská lávka byla stejné konstrukce jako ta v Praze-Troji, která se samovolně zřítila loni v prosinci. V Praze tehdy byli zraněni čtyři lidé. Nymburk už podniká kroky ke stavbě nové lávky, stát by mohla v roce 2020.
bourání lávky v Nymburce (srpen 2018)

Zbouraná lávka v Nymburce už je z Labe pryč

Nymburk - Zdemolovanou lávku se z Labe v Nymburce se podařilo vytáhnout již dnes. Podle původních plánů mělo vytahování lávky pokračovat i ve středu. Odvoz by měl být dokončen do neděle 12. srpna, kdy firma místo předá zpět městu.

Více souvisejících

bourání lávky v Nymburce (srpen 2018) nymburk Labe

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy