V brněnské zoo zemřel lední medvěd Umca

Brno - V brněnské zoologické zahradě dnes uhynul lední medvěd Umca.

"Umca se dlouhodobě potýkal s problémy se zuby, kvůli kterým musel už jednou podstoupit zákrok. V posledním týdnu se jeho stav zhoršil natolik, že bylo nezbytné v pátek 17. srpna operaci zopakovat. Samotné uspání a komplikovaná operace zubů proběhly standardně," uvedl tiskový mluvčí brněnské ZOO Michal Vaňáč.

"Poškození chrupu bylo poměrně rozsáhlé. Umca se po operaci probral a uhynul následující den. Akutnost Umcova stavu bohužel neumožňovala odklad, proto jsme nemohli čekat. Lepší představu o příčinách úhynu budeme mít po pitvě," dodal.

Umca se narodil v Kazachstánu, do brněnské zoo dorazil v srpnu 1999. Stal se pětinásobným otcem, všechny jeho potomky porodila samice Cora.

Související

Žirafy, ilustrační fotografie

Zoo Brno přišla o svou nejstarší žirafu

Zoo Brno přišla o nejstarší žirafu. Jednadvacetiletou Janette museli utratit poté, co začala mít zdravotní problémy. Zoologická zahrada o tom informovala na sociální síti. 
Brněnská zoo zahrada má v plánu zmodernizovat současný vstup

Zoo Brno se dočká nového vstupu. Přibydou parkovací místa i zázemí pro návštěvníky

Brněnská zoologická zahrada má v plánu modernizovat současný vstup. Ten nevyhovuje zejména kvůli nedostatku parkovacích míst i prostoru pro pěší. Vedení ZOO už více než 20 let usiluje o výstavbu nového vchodu v brněnských Kníničkách, proces je ale komplikovaný, proto se rozhodlo alespoň pro úpravu toho stávajícího. Rekonstrukce by měla být hotová do dvou let.

Více souvisejících

ZOO Brno Lední medvědi

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 44 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy