RRTV kárá Český rozhlas: Kroupova reportáž o Agrofertu nebyla objektivní

Praha - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) se domnívá, že reportáž Českého rozhlasu o neoprávněném hospodaření Agrofertu na 1700 hektarech zemědělské půdy, za kterou stojí investigativní novinář Janek Kroupa. nebyla. objektivní. Rozhlas se tak podle radních dopustil přestupku.

Kroupa koncem loňského roku ve své reportáži informoval o tom, že společnost Agrofert, spadající do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše, neoprávněně hospodaří na zemědělské půdě s nejasnou majetkovou strukturou. Na většinu pozemků podle reportáže pobírá dotace.

Rada upozornila Český rozhlas, že se dopustil přestupku. Informoval o tom dnes web časopisu Týden. "Toho se dopustil odvysíláním série zpravodajských příspěvků, které se zabývaly obhospodařováním pozemků s neznámým majitelem, kdy v těchto příspěvcích a pořadu došlo k nedostatečně objektivní prezentaci problematiky pobírání dotací na hospodaření na pozemcích bez právního důvodu," rozhodli radní. Svůj verdikt zveřejnili v zápisu z pravidelného zasedání.

Rozhlas zatím písemné rozhodnutí k dispozici nemá a informaci bude komentovat až poté, co dostane oficiální stanovisko, uvedl mluvčí Jiří Hošna. Sám Kroupa ale jakákoli pochybení odmítá. Na reportáži prý pracoval půl roku a ve své investigativní činnosti chce pokračovat.

Vedení Českého rozhlasu už v minulosti za tuto reportáž pokárala i Rada Českého rozhlasu. Tehdejší místopředseda rady Tomáš Kňourek uvedl, že Kroupova reportáž měla být zpracována lépe a její znění a načasování zavánělo účelovostí. Podobně jako Agrofert se totiž chovají i další zemědělská družstva, to však v reportáži nezaznělo. Nedostatky v reportáži konstatoval i ředitel rozhlasu René Zavoral. Proti Zavoralově kritice se poté v petici ohradily dvě stovky zaměstnanců rozhlasu.

RRTV zahájila správní řízení s Českým rozhlasem kvůli reportážím redaktora Kroupy v dubnu. Rozhlas se podle rady dopustil přestupku, protože nedal firmě prostor na reakci. "Vyjádření k této problematice získaná od nezávislých odborníků nebyla ověřena v souvislosti s platnou právní úpravou, a k vyjádření odborníků nebyla získána přímá reakce od společnosti Agrofert," uvedla dříve rada.

Související

Klára Samková

Kradené dokumenty proti Samkové? Advokátka podala trestní oznámení na novináře ČRo

Advokátka Klára Samková podala dnes k rukám vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové trestní oznámení na novináře Janka Kroupu a Jana Pokorného a Český rozhlas, který je zaměstnává. Viní je, že před pěti lety v reportáži, kvůli níž odstoupila z voleb do Evropského parlamentu, použili dokumenty získané trestným činem. Médiím dnes řekla, že v kauze vysílané rozhlasem nepadlo žádné trestní oznámení a nikdo nebyl poškozen. Spolu s poškozením dobrého jména advokátky se podle Samkové novináři dopustili trestných činů maření voleb a rozvracení republiky. Český rozhlas uvedl, že se vyjádří, až bude znát obsah trestních oznámení.

Více souvisejících

Janek Kroupa (novinář) Český rozhlas Agrofert

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 5 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy