Vrchní soud zrušil trest pro exšéfa Čepra, kauza se musí projednat znovu

Praha - Trest 5,5 roku vězení, který dostal za daňový únik bývalý generální ředitel Čepra Tomáš Kadlec, neplatí. Vrchní soud v Praze v neveřejném zasedání zrušil Kadlecův rozsudek a nařídil pražskému městskému soudu, aby věc znovu projednal. Vyplývá to z justiční databáze. Kauza se týká Kadlecova švýcarského konta, kam v době jeho šéfování Čepru údajně přišlo nepřiznaných zhruba 35 milionů korun.

Obžaloba tvrdí, že Kadlec ve svých daňových přiznáních úmyslně zatajil částky, které v amerických dolarech a eurech obdržel v letech 2003 a 2004 na své konto u švýcarské Coutts Bank. Státní zastupitelství poukazuje na to, že Kadlec byl vlastníkem a jediným disponentem účtu. Zkrácením daně z příjmu fyzických osob údajně způsobil České republice škodu 11,4 milionu korun.

Vzhledem k výši škody hrozí Kadlecovi pět až deset let vězení. Pražský městský soud mu letos v březnu uložil vedle odnětí svobody peněžitý trest pěti milionů korun, přičemž při jeho neuhrazení si měl muž odpykat za mřížemi dalších 18 měsíců. Podle mluvčí soudu Markéty Puci se Kadlec proti verdiktu na místě odvolal, státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Odvolací senát předsedy Jiřího Hnilici chtěl kauzu začít u vrchního soudu projednávat 7. září, nakonec ale už koncem srpna v neveřejném zasedání rozhodl tak, že verdikt rovnou zrušil.

Server iRozhlas dříve upozornil, že česká policie původně pokládala peníze na účtu za možný úplatek. Částky totiž zaslala lichtenštejnská firma, která byla majitelkou společnosti Tukový průmysl - a ta figurovala v kauze smyšlených miliardových pohledávek vůči Čepru, které vymáhal gang odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře.

Kadlec obžalobu z daňového úniku označuje podle iRozhlasu za nesmyslnou, protože peníze na kontě prý nikdy nebyly jeho příjmem a později je prý vrátil.

Bývalý ředitel Čepra, který v minulosti vedl Národní bezpečnostní úřad a působil také v Bezpečnostní informační službě, byl letos nepravomocně odsouzen ještě v dalším případu. Dostal čtyřleté vězení za porušení povinnosti při správě majetku Čepra. K motivu této trestné činnosti uvedl dozorující státní zástupce Tomáš Minx, že zřejmě existovalo určité finanční propojení, které se však nepodařilo zmapovat. "Každý ať si učiní obrázek, proč si pan Kadlec v té době zakládá účet a proč zrovna ve Švýcarsku," podotkl.

Související

Ilustrační fotografie.

Čepro je připraveno postavit terminál na zkapalněný plyn

Státní distributor paliv Čepro je v případě potřeby připraven vybudovat terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Hněvicích na Litoměřicku. LNG by se sem mohl dopravovat z Pobaltí vlakem, do budoucna případně také lodí, pokud se vyřeší splavnost dolního Labe. Na konferenci sněmovního hospodářského a bezpečnostního výboru o bezpečnosti v energetice to dnes řekl provozní ředitel a člen představenstva Čepro František Todt.
Agrofert

Policie prověřuje obchody Čepra s Agrofertem za 5 miliard

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) prověřují zakázky, za které státní firma Čepro poslala od roku 2017 zhruba pět miliard korun společnosti Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Informoval o tom dnes server Aktuálně.cz. Čepro na zakázky nevypsalo veřejná výběrová řízení, pochybení ale odmítá. Tvrdí, že stojí mimo zákon o veřejných zakázkách. Agrofert je dodavatelem biosložek, které se přimíchávají do nafty.

Více souvisejících

Čepro Tomáš Kadlec (kauza Čepro) Vrchní soud v Praze

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

Putin pracuje na nejkrutější válečné zbrani Ruska, tvrdí experti. Systém promění bojiště v hořící peklo

Rusko v poslední době zesiluje ostřelování ukrajinských měst a stejně horká je situace na frontě. Zatímco Ukrajina bojuje o přežití, Moskva pracuje na nové zbrani, která by mohla zcela změnit pravidla hry, tvrdí server Onet.pl.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy