Vláda uvolnila peníze pozdě, stavba památníku romského holokaustu se v Letech posouvá

Brno - Stavba památníku romského holokaustu, který má vzniknout v Letech na Písecku na místě bývalého vepřína, se zpozdí. Začne nejspíš v roce 2021. ČTK to dnes řekla Kristina Kohoutová, mluvčí brněnského Muzea romské kultury, které areál spravuje. Vláda totiž až v září uvolnila 111 milionů na archeologický průzkum a demolici vepřína. Ty se proto uskuteční příští rok, muzeum s nimi přitom počítalo už letos.

"Je tam zdržení devět měsíců, protože jsme to čekali už začátkem roku. Proto dojde k posunu," objasnila Kohoutová.

Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách má vzniknout na místě, kde byl za druhé světové války zřízen romský koncentrační tábor. V 70. letech tam byl postaven vepřín, o jeho odstranění se po roce 1989 vedly dlouholeté spory. Nakonec vepřín koupil stát za 450 milionů korun, prodejce, soukromá firma jej vyklidila letos v březnu. Do správy pak místo dostalo Muzeum romské kultury, které počítalo letos v létě s archeologickým průzkumem a demolicí. Vláda však uvolnila peníze až nyní.

V září a říjnu se proto bude aktualizovat investiční záměr, v listopadu muzeum počítá s výběrovými řízeními na archeologický výzkum i demoliční práce. S ohledem na počasí a klimatické podmínky však nebude možné provést archeologický průzkum v zimě. "Počítáme s ním tak na jaře příštího roku. V létě pak mohou začít demoliční práce vepřína. Potrvají tak rok až rok a půl. Samotné práce na památníku se tak jeví jako reálné v roce 2021. Možná se to povede dřív," uvedla Kohoutová.

Dosud muzeum provádělo pouze udržovací práce v areálu a okolí. Vede také debatu s odborníky a veřejností, jak by měl vypadat památník, který má připomínat bývalý tábor. Propojí současnou kulturní památku Lety, kterou tvoří repliky tří dřevěných baráků, a sochu od akademického sochaře Zdeňka Hůlky stojící v místě hromadných hrobů. Má vzniknout i infocentrum s výstavním prostorem, kde by návštěvníci získali informace o táboře a romském holokaustu.

Související

Lety - Památník holokaustu Romů a Sintů

Vepřín v Letech stojící na místě romského koncentračního tábora je zbouraný

V Letech na Písecku skončilo bourání bývalého vepřína v místech, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Firma teď staticky zajišťuje dvě torza z bývalé haly vepřína, které budou součástí expozice. Návštěvnické centrum tam chce Muzeum romské kultury otevřít v druhé polovině roku 2023 nebo začátkem roku 2024. Do soutěže na stavbu centra přišly tři nabídky, vítěze muzeum ještě nevybralo. Muzeum počítalo v tendru s cenou 73,5 milionu Kč bez DPH. ČTK to sdělila mluvčí Muzea romské kultury Karolina Spielmannová.
Koncentrační tábor Lety byl internační tábor za druhé světové války zřízený na okraji stejnojmenné obce v dnešním okrese Písek, od 10. července 1942 byl určený internaci cikánů. Na jeho místě byl v padesátých letech 20. století vybudován velkokapacitní vepřín, v 90. letech pak pietní památník u zdi vepřína.

V Letech na Písecku začala demolice vepřína na místě romského koncentračního tábora

V Letech na Písecku dnes začala demolice bývalého vepřínu, který stál na místě koncentračního romského tábora z druhé světové války. Vznikne zde Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách za více než 100 milionů korun. Demolice potrvá přibližně tři měsíce. ČTK to řekl Roman Hrabec, ředitel pro obchod a výrobu firmy AWT Rekultivace, která práce zajišťuje.

Více souvisejících

Koncentrační tábor Lety Muzeum romské kultury

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy