Kvalita života? Česko se zařadilo těsně za USA. Nový žebříček zde

Praha - Česká republika se v kvalitě života letos umístila v mezinárodním srovnání na 26. místě. Proti loňskému roku si v žebříčku, který vychází z údajů o stavu společenského a ekonomického rozvoje a úrovně životního prostředí, sice pohoršila o čtyři místa, bodově je na tom ale lépe. Získala 84,66 bodu ze sta, zatímco před rokem jich měla 84,22 bodu. Ze 146 srovnávaných zemí je na tom nejlépe Norsko a nejhůře Středoafrická republika. ČTK to sdělili zástupci společnosti Deloitte, která index každoročně sestavuje s neziskovou organizací Social Progress Imperative.

Sestavovaný Index společenského rozvoje hodnotí země v desítkách různých kategorií. Česká republika se v něm řadí těsně za USA a z nových zemí EU je na tom lépe jen Slovinsko na 22. místě. Polsko skončilo dvaatřicáté a Slovensko ještě o tři pozice níže. Trojici zemí s nejvyšším skóre vedle Norska tvoří Island a Švýcarsko. Středoafrickou republiku na posledních třech příčkách doplňují Čad a Afghánistán.

Česko je na tom dlouhodobě nejlépe se základními lidskými potřebami, konkrétně s výživou a základní lékařskou péčí, úrovní pitné vody a hygieny a přístřeším. Zhoršil se ukazatel vnímané osobní bezpečnosti. Naopak mírné zlepšení zaznamenali autoři indexu ohledně úrovně tolerance a začleňování, lidských práv i osobní svobody.

Česko si polepšilo také ekonomicky. Hrubý domácí produkt na obyvatele s ohledem na paritu kupní síly se zvýšil od loňska o 958 dolarů (zhruba 20.900 Kč) na 31.339 dolarů (683.300 Kč). K horšímu umístění Česka v žebříčku tak podle Deloitte spíš přispělo to, že v indexu, který porovnával o 18 zemí více než loni, mimo jiné přibyly Lucembursko a Singapur a některé další země zvýšily své skóre výrazněji.

"Posun v některých ukazatelích souvisel se změnami metodologie, například zahrnutím ukazatele finanční dostupnosti bydlení, v jiných se jednalo o mírné posuny ve veřejném mínění. Například ukazatel vnímané kriminality se zhoršil o jeden stupeň z pěti, ačkoliv policejní statistiky žádnou podstatnou změnu nezaznamenaly," uvedl k výsledkům indexu prezident Deloitte ČR Josef Kotrba.

Ukazatel vnímané osobní bezpečnosti je hodnocen pěti stupni, podobně jako známkování ve škole. V Česku se zhoršil ze stupně jedna na stupeň dva. "Stupeň jedna se v roce 2018 na evropském kontinentě vůbec neobjevuje, zachoval si jej pouze Island," dodal Kotrba.

Index společenského rozvoje 2018:

1. Norsko 2. Island 3. Švýcarsko 4. Dánsko 5. Finsko 6. Japonsko 7. Nizozemsko 8. Lucembursko 9. Německo 10. Nový Zéland

Související

Více souvisejících

Česká republika Životní úroveň průzkumy EU (Evropská unie) Deloitte norsko

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 18 minutami

před 18 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy