Majetek stíhaného Jansty byl odblokován. Dokazování v dotační kauze bude problematické

Pražský vrchní soud zrušil rozhodnutí o zajištění majetku předsedy České unie sportu (ČUS) Miroslava Jansty a sekretáře organizace Jana Boháče, kteří čelí obvinění v kauze manipulací se sportovními dotacemi. Uvedla to dnes Česká televize (ČT) na svém webu. Doplnila, že majetek dalšího muže obviněného kvůli dotacím, někdejšího šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty, odblokován nebyl.

Zmrazení Janstova majetku se podle televize týkalo jen jeho části, konkrétně některých nemovitostí. Podle státního zástupce je bylo nutné zajistit kvůli možnému budoucímu uložení peněžitého trestu. Podle soudu však u Jansty nehrozí, že by se chtěl svého majetku účelově zbavit.

"Hrozba uložení takového trestu není natolik aktuální, aby muselo být přistoupeno k tak závažnému omezení jeho majetkových práv," stojí v usnesení o odblokování majetku, které ČT citovala.

Jansta s Boháčem čelí od loňského července obvinění ze zneužití pravomoci, ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a z porušení povinností při správě cizího majetku. Podle kriminalistů naváděl vlivný advokát Jansta k trestné činnosti další stíhané - exnáměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou a bývalého ředitele ministerského odboru sportu Zdeňka Břízu. Ti pak údajně ovlivňovali, kolik peněz poputuje k jednotlivým sportovním organizacím.

ČUS obvinění odmítá a tvrdí, že se vždy zasazovala o jasná a transparentní pravidla pro rozdělování dotací pro sport. V dřívějším prohlášení zdůraznila, že jako jediná ze střešních sportovních organizací disponuje transparentním, veřejně přístupným a kontrolovatelným systémem evidence členské základny i veškerého svého majetku.

Vrchní soud ve svém usnesení podle ČT upozornil, že dokazování vůči Janstovi bude "značně problematické a výsledek velmi nejistý". "Obviněný, jako předseda České unie sportu, měl 'v náplni práce' získávání prostředků pro činnost ČUS a měl logicky zájem na tom, aby této organizaci byly přiděleny, pokud možno, co největší prostředky. Ve sdělení obvinění se zatím neobjevuje podezření, že tak činil takovými prostředky, jako je např. předkládání vědomě nesprávných údajů, manipulace s projekty, úplatky, vydírání, apod.," napsal soud.

Související

Miroslav Pelta (foto: David Sedlecký)

Žalobce trvá na devíti letech vězení pro Peltu a deseti pro Kratochvílovou

Ve druhém kole kauzy zmanipulování sportovních dotací ministerstva školství dnes státní zástupce znovu navrhl odnětí svobody i citelné peněžité tresty jak pro bývalého šéfa českého fotbalu Miroslava Peltu, tak pro někdejší náměstkyni pro sport Simonu Kratochvílovou a předsedu České unie sportu Miroslava Janstu (ČUS). 
Bohuslav Sobotka, expremiér

Expremiér Sobotka u soudu: Náměstkem pro sport bych jmenoval někoho zkušenějšího

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes vypověděl jako svědek v kauze manipulování sportovních dotací, že situace ve financování sportu nebyla v letech 2016 a 2017 jednoduchá. Měnil se systém financování, s čímž souvisela i změna rozpočtových prostředků. Uvedl, že osobně by v dané době jmenoval náměstkem pro sport někoho staršího a zkušenějšího než obžalovanou Simonu Kratochvílovou.

Více souvisejících

Miroslav Jansta Česká unie sportu Vrchní soud v Praze Praha dotace

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 57 minutami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 1 hodinou

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Ukrajina míří do NATO a Moskva musí pochopit, že nemůže vyhrát, zdůraznil Stoltenberg v Kyjevě

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ujistil, že místo Ukrajiny je v NATO a země se nachází na cestě do aliance, řekl v Kyjevě.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy