VIDEO: Policie zveřejnila záběry z odchytu mamby. Experti se na místě pořádně pohádali

Smrtelně jedovatá mamba zelená, která v úterý večer unikla v domě v pražských Hlubočepích, byla úspěšně odchycena. Policie zveřejnila video z odchytu. Přímo na něm je slyšet, jak se hádají dva experti, kteří se jedovatého plaza pokoušeli odchytit. útoky pokračovaly i později na sociálních sítích.

Policejní mluvčí Jan Daněk uvedl, že operátor linky 158 přijal v pátek chvilku po 17 hodině oznámení o tom, že mamba byla spatřena v koruně stromu v zahrádkářské kolonii nedaleko domu, odkud zmizela.

„Na místo proto vyrazili policisté z místního oddělení Barrandov, z pohotovostní motorizované jednotky a kriminalisté, kteří zajistili prostor a přivolali odborníky na odchyt. Těm se povedlo krátce po 18 hodině hada chytit a umístit do faunaboxu. Následně had skončil u jednoho z nich v bezpečí v teráriu. Obyvatelé domu, ze kterého had zmizel, se mohli ještě ten večer vrátit zpátky do svých bytů,“ dodal mluvčí.

Jenže podle těch, kteří byli přímo na místě, byla situace o něco dramatičtější. Při odchytu se totiž pohádali dva experti, kteří na sebe následně útočili na sociálních sítích. Na záběrech z odchytu je vidět, že se jedovatého hada nejprve snaží chytit muž s koštětem v ruce. Pak se ale objeví herpetolog Tomáš Bublík ve speciálních rukavicích, který mambu během několika sekund odchytí.

Muž s koštětem je podle vyjádření ředitele pražské Zoo Miroslava Bobka Jan Masopust z pražské Zoo. „Sláva! Mamba nalezena! A chycena! Ze stromu ji sundal náš dlouholetý zaměstnanec pan Masopust,“ napsal na facebooku Bobek.

"Had mi nepřišel extrémně vyhublý, podle mě byl v pořádku. Seděl na stromě asi ve výšce dvou metrů, dvou a půl metru. Mezi stromem a keřem byla malá zídka. Ze stromu jsem hada podebral tím smetákem, který jsem si vypůjčil od majitele chatky. Na smetáku jsem hada přendal přes ten plot a on se zapletl do té bezinky. Tak jsem mambu chytil za ocas, podebral znovu, abych jí vypletl a dostal na volný prostor. Ona sjela dolu, já jsem ocas pustil. Mezi ní a mnou byla hromada křoví a starých klacků, do kterého se snažila schovat. Já se ji snažil vyhnat, aby se dostala do volného prostoru. Smetákem jsem ji lehce přimáčkl a snažil jsem se jí chytit za hlavičku, což se nepodařilo, protože tlak (smetáku) byl malý. Vycouvala zpod smetáku a mezitím přišel ten pán, zařval, co se tam oháním se smetákem, chytil jí, dal jí do krabice a odešel pryč. To je všechno," popsal odchyt Jan Masopust.

Svou verzi popsal i Bublík. „Už mám toho sedmilháře z Pražské ZOO a jeho expertů s vodními tepelnými pastmi a košťaty plný zuby....Mamba byla před mým příjezdem na tom křovíčku. Podle paní, která ji našla, ležela mamba na větvi a nehýbala se, nedělala rychlé pohyby. Paní s manželem ji jen sledovala a čekala na příjezd policie, což je to nejlepší, co mohla udělat. Odborník s koštětem ji tím smetákem shodil z větve ve výšce ramen, čímž jí logicky vystresoval a mamba se dala na útěk. Až v tu chvíli jsem dorazil na místo. Zbytek je vidět na videu, pusťte si zvuk,“ radí lidem.

Prozradil také, jak je možné, že mamba se pohybovala venku, i když on sám tvrdil, že se určitě ukrývá v domě v teple. „Je to záhada..Každému, kdo o tom něco ví je jasné, že venku by nepřežila v teplotách, které byly v těch předchozích dnech. Možná ležela někde na vyhřátých stoupačkách, co vedou ven, byly tam díry, kterými by vylezla i krajta..... a včera se oteplilo na 20C, tak se vydala na výlet. P*ůser byl, že odborníci ze ZOO den před mým příjezdem v tom ledovým bytě pustili plynový kotel na plný pecky, ale zapomněli pustit radiátory. Takže barák zůstal studený a nahřály se jen stoupačky a vyvložkovaný starý lomený komín- tzn únikové cesty....

„Vzhledem k tomu, jaká byla v okolí panika vyvolaná tvrzeními bláznů o agresivitě a útočnosti mamb, jsem radši uvažoval pragmaticky a risknul jsem si ty lidi raději uklidňovat, než podporovat tu paniku. To, že mamba žije je zázrak, je mimochodem z odchytového importu, takže je fakt neuvěřitelný, že to zvládla. K mému tvrzení o 90% úhynu a že nemůže být venku-vytrženo z kontextu střihem. Mám k dispozici záznam, kde ve stejném čase i rozhovoru na kameru uvádím, že pokud se oteplí, může mamba vylézt a pravděpodobně se bude zdržovat v okolí na nějaké větvi a že by to bylo velké štěstí, kdyby ji pak někdo zahlédl a zavolal policii. A to se přesně stalo, policie odvedla mimochodem naprosto skvělou práci,“ dodal.

Související

Hadi

Žena v Praze-Hlubočepích zemřela na uštknutí mambou, potvrdila pitva

Příčinou říjnového úmrtí třicetileté ženy v pražských Hlubočepích bylo uštknutí mambou zelenou. Pitva zjistila, že žena zemřela po působení neurotoxinu hadího jedu. ČTK to dnes sdělil policejní mluvčí Jan Rybanský. Podle prvních informací Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze úmrtí s uštknutím nesouviselo, žena měla jiné zdravotní komplikace, uvedl tehdy její mluvčí Filip Brož.

Více souvisejících

mamba zelená Policie ČR Hadi Praha ZOO Praha Miroslav Bobek (ředitel zoo Praha)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy