Otevírací doba o státním svátku: Víte, kde v neděli nakoupíte?

Nakoupím v neděli, nebo ne? I když zákaz prodeje o některých svátcích platí už od roku 2016, lidé jsou stále zmatení a nemají úplně jasno v tom, kdy si nakoupit mohou a kdy ne. My vám poradíme.

Zákon o prodejní době v maloobchodech a velkoobchodech stanovuje, že obchody s plochou nad 200 m² musí mít během svátků zavřeno. Jenže se to samozřejmě netýká všech svátků. A právě proto neustále panují zmatky v tom, kdy a kde je vlastně možné nakoupit!

Například v pátek 28. září, kdy si Češi připomínali Den české státnosti, není možné ve velkých obchodech nakupovat. A stejné je to i tento víkend – i v neděli 28. října zůstanou dveře super-, hyper- i dalších marketů zavřené.

Stejně tak je tomu 1. ledna, na Velikonoční pondělí, 8. května, na Štědrý den od 12:00 a následující dva vánoční svátky.

Zavřeno naopak není na Velký pátek, 1. května, 5. a 6. července a 17. listopadu.

Zákon se nevztahuje na nákupní centra jako celky. Pokud má nákupní centrum malé a velké prodejny, může si zvolit, zda bude mít úplně zavřeno, anebo nechá otevřené alespoň malé prodejny. To se ale většině nákupních center nevyplatí a tak raději úplně zavřou své brány.

Existují i výjimky, které platí pro obchody na letištích, na benzínkách nebo třeba v nemocnicích. Pokud jste tedy nestihli nakoupit, pečivo, jogurt nebo kus sýra seženete i ve sváteční den.

Otevřeno mají také e-shopy s potravinami. Potraviny vám doručí například Rohlik.cz i Košík.cz. 

Související

Ilustrační fotografie.

Velké obchody zůstanou v úterý na svátek svatého Václava zavřené

Velké obchody zůstanou v úterý 28. září na státní svátek podle zákona zavřené. Lidé tak nenakoupí v hypermarketech či supermarketech. V provozu nebudou ani hobbymarkety a některá obchodní centra. Prodejci o tom zákazníky informují na webových stránkách, sociálních sítích nebo v akčních letácích, zjistila ČTK.

Více souvisejících

státní svátek Obchody nákupy

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 14 minutami

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

před 36 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 10 hodinami

Bohatý Kuvajt se topí v politické krizi. Podle expertů zažívá historické chvíle

Emír Kuvajtu Mišal Ahmad Džábir Sabáh v pátek rozpustil parlament a převzal jeho pravomoci necelých šest týdnů po parlamentních volbách. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy