Medvěd to má spočítané? Na Vsetínsko přijel odborník na uspávání šelem

Odborník na uspávání velkých šelem, veterinář Lukáš Pavlačík ze zoo ve Dvoře Králové, vyrazil dnes s ochránci přírody do terénu na Vsetínsku, aby tam s narkotizační puškou odlovil medvěda. Odlov divoké šelmy ve volné přírodě je v Česku ojedinělý. Tým, který se snaží odchytit medvěda potulujícího se od září ve Zlínském kraji, navíc přesně neví, kde se zvíře pohybuje. Od víkendu je na jednom z hřebenů Vsetínských Beskyd instalovaná odchytová klec. Vše je nachystáno, teď je to na medvědovi, je to ale spíš náhoda, když by šel medvěd kolem, řekl dnes ČTK Pavlačík.

Možné uspání medvěda je podle jeho slov spíše jen doplňková alternativa. "Není to stěžejní, nedá se na to spoléhat. To by se muselo vědět, kdyby medvěd chodil pravidelně na jedno konkrétní místo, tam se dá uspat. Ale vzhledem k tomu, že se pohybuje na velkém prostoru, je podstatné ho spíš nalákat do odchytové pasti, to ostatní je spíš alternativa," uvedl.

Do terénu bude nyní vyrážet každý den zřejmě až do konce týdne, poté se rozhodne o dalším postupu podle situace. Bude se monitorovat oblast, také pomocí fotopastí zjišťovat, kde se medvěd vyskytuje. "Zkusíme vytipovat místo, jestli někde bude spatřen nebo udělá škodu, podle toho bych se přemísťoval," uvedl Pavlačík, který chce medvěda uspat z posedu ideálně ze vzdálenosti 30 metrů.

Medvěd se dnes ráno údajně pohyboval v okolí Huslenek. Nepáchá však nyní žádné škody, dříve zabil přes tři desítky ovcí, také kozy, kohouta a králíka, ničil včelíny. Mladé, asi čtyřleté zvíře, by do odchytové klece měly přilákat pachové stopy vytvořené ze zbytků vyvrženého jelena. Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí dnes ČTK řekl, že dnes se pachové stopy obnovovaly a posilovaly.

Dříve hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) mluvil o možnosti odstřelu. Ukázalo se však, že medvěda je v případě odchytu kam umístit, dočasně by mohl být v záchranné stanici u Temelína, kterou provozuje zoo v Hluboké nad Vltavou. O zvíře také projevila zájem zoologická zahrada z Belgie.

Související

Radomír Maráček

Nemocnice ve Vsetíně i Kroměříži se plní nakaženými, situaci ztěžují vážné případy, říká Maráček

Starosti mu dělá Vsetínsko, kde se situace ohledně koronavirové situace zhoršuje. Předseda představenstva Nemocnic Zlínského kraje Radomír Maráček upozorňuje, že se oblast dostává na čelní místa v nárůstu covidových pacientů. „Nemocnice ve Vsetíně se stále plní nakaženými, kteří potřebují hospitalizaci, říká pro EuroZprávy.cz Maráček. Podle něj tíživá situace panuje i v Kroměříži. „Nejsložitější stav je ale v malých nemocnicích, kde jsou pacienti připojeni na plicní ventilaci.“

Více souvisejících

vsetín Zlínský kraj Medvědi

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy