Čerstvé, stolní, přepuštěné. Vyznáte se v máslech?

Máslo prošlo za dobu své existence (zdroje se různí, ale nejčastěji se uvádí 2000 let) bouřlivým vývojem. Věděli jste třeba, že máslo bylo v minulých stoletích synonymem bohatství a některé národy ho dokonce využívaly jako platidlo? V posledních letech se ale naopak stalo terčem negativních kampaní a potýkalo se s puncem nezdravé potraviny, kterou by bylo záhodno z jídelníčku navždy vyloučit. Naštěstí pro naše zdraví i máslo samotné se vše vrací k normálu a máslo začalo být opět „v kurzu”. Aby také ne – je prokazatelně zdravé a využít v kuchyni se dá na mnoho způsobů. A teď už zbývá vyřešit jen jediné, a to, jak si vybrat to pravé a skutečně čerstvé.

V supermarketech dnes najdete másla různých značek, některá nesou označení prostě „máslo”, jiná výrobci označují jako „tradiční máslo”, další můžete najít pod názvem „čerstvé máslo”. Ale zvláště toto poslední označení může být pro spotřebitele velmi zavádějící. Máslo v obchodech označené jako čerstvé, nesmí být prodáváno déle než 20 dnů od data výroby.

Sáhnete-li po kostce, na níž je uvedeno jen máslo, jedná se o máslo, které je starší než 20 dnů, ale nebylo zmrazeno. V obchodech můžete narazit ještě na třetí kategorii, a tím je máslo stolní – skladuje se výrazně déle (nejdéle však 24 měsíců od data výroby) při teplotách minus 18 stupňů Celsia a nižších a prodává se rozmrazené.

Za kvalitu nemusíte nutně připlácet

Máte ale i další možnost, kde sehnat skutečně čerstvé máslo – zkuste zajít přímo k výrobci. Vyzkoušejte třeba máslo vyráběné v litovelské sýrárně Brazzale Moravia. Čerstvě krájené ho můžete zakoupit přímo v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia. Kromě toho, že si budete moct odnést množství másla dle své aktuální potřeby a rádi vám ho dají i ochutnat, možná budete překvapeni, že vás vyjde levněji než to balené v supermarketech.

Máslo z litovelské sýrárny má navíc jedinečnou chuť, která je dána speciální recepturou. Vyrábí se ze sladké smetany, do níž v Litovli přidávají ještě smetanu získanou při výrobě sýra. Máslo je pak baleno do 10 nebo 25kg bloků, které jsou dochlazovány v chladicích boxech na teplotu 4–8 stupňů Celsia. Takto vyrobené máslo obsahuje 82 % mléčného tuku, maximálně 16 % vody a maximálně 2 % netuků. Do prodejen se rozváží do několika hodin od výroby. Cena je 21,90 Kč / 100g, čtvrtkilová kostka másla tedy vyjde na 54,75 Kč.

Važte si másla

Máslo by jako základní potravina rozhodně nemělo chybět v žádné kuchyni. Jeho využití je univerzální – kromě tradiční kombinace s čerstvým chlebem, kterou milují lidé napříč generacemi, je vhodné na dušení, pečení, a dokonce i na smažení (ačkoli to některé mýty vyvracejí). Problém je s teplotou, při níž se tuk začíná pálit. Ta je u másla příliš nízká, než aby bylo možné na něm cokoliv usmažit dozlatova.

Řešením používaným šéfkuchaři je přepuštěné máslo, tedy máslo zbavené kaseinu a vody. Na takovém másle můžete smažit i při vyšších teplotách a výsledek bude zaručeně křupavý a šťavnatý. A přepuštěné máslo si navíc velice jednoduše můžete připravit i doma.

Kromě toho máslo obsahuje celou řadu látek přínosných pro naše tělo. Je bohaté na vitamin D, který příznivě působí na celistvost kostí a posiluje imunitní systém, obsahuje ale i další vitamíny rozpustné v tucích, A, E a K, které mají rovněž pozitivní vliv na imunitu a zdraví celkově.

Máslu někdy škodí názor, že jeho konzumace vede ke zvýšení hladiny cholesterolu. Lidský organismus však tuto molekulu potřebuje v každém věku. Pokud ji nezíská ze stravy, jsou játra stimulována k tomu, aby vytvářela více endogenního cholesterolu, který si tělo přetváří na hormony důležité pro fungování celého organismu.

„Nezbytné pro lidské zdraví je hlídat si optimální hladinu cholesterolu, protože s příliš vysokým i nízkým množstvím tělo degeneruje. Jedna porce másla, tedy 10 gramů, obsahuje 24 miligramů cholesterolu, což se rovná 8 % doporučené denní dávky exogenního cholesterolu, která činí 300 miligramů. Takže jako u spousty dalších věcí, i tady platí všeho s mírou,” říká Hana Borkovcová, výživová poradkyně programu Cambridge Weight Plan.

Co jste možná o másle nevěděli?

* Obsahuje užitečný cholesterol.

* Je zdrojem důležitých vitamínů.

* Deset gramů másla obsahuje méně kalorií než stejné množství extra panenského olivového oleje. Toto množství másla obsahuje pouze 75 kalorií oproti 90 kaloriím v oleji.

* V obci Máslovice, ležící 18 km severně od Prahy, můžete navštívit Muzeum másla, které je jediné svého druhu ve střední Evropě.

Související

Máslo, ilustrační foto

Je lepší máslo, nebo margarín? Dilema lze vyřešit šalamounsky

Zda je lepší máslo nebo margarín, se podle odborníka Pavla Suchánka z Fóra zdravé výživy nedá jednoznačně říct. Obecně je podle něj dobré tuky střídat. Při konkrétním doporučení záleží na věku, složení stravy a aktuálním zdravotním stavu, řekl v rozhovoru s ČTK Suchánek. Výhodou margarínů na namazání je podle něj nižší energetická hodnota, navíc mohou také obsahovat ve vyšším podílu prospěšné omega3 mastné kyseliny, nevýhodou oproti máslu je méně výrazná chuť. V západní Evropě se proto podle Suchánka prosazuje trend takzvaných směsných tuků.
máslo

Máslo se prodává víc než margarín, trendem je české a bez laktózy

Zatímco v roce 1989 průměrná roční spotřeba másla na jednoho Čecha přesahovala devět kilogramů, od té doby se podle Českého statistického úřadu snížila zhruba o polovinu. Rostlinného tuku před 30 lety jeden Čech spotřeboval průměrně 2,4 kilogramu, v 90. letech se tato hodnota zvýšila na zhruba 3,5 kilogramu a doposud vzrostla jen mírně. Prodeje másla podle prodejců rostou. Zákazníci podle nich dávají přednost českým značkám před dovozem ze zahraničí, prodeje margarínu stagnují. Trendem jsou bezlaktózová, bio másla nebo másla z kozího mléka.

Více souvisejících

máslo potraviny jídlo protext život

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy