Vesecká ve vedení ERÚ? Žalobce chce pro Vitáskovou 3,5 roku natvrdo

Jihlavský státní zástupce požaduje pro Alenu Vitáskovou, bývalou šéfku Energetického regulačního úřadu (ERÚ), nepodmíněný trest 3,5 roku vězení. Jmenováním Renáty Vesecké místopředsedkyní úřadu podle něho porušila povinnosti při správě cizího majetku a zneužila své pravomoci. Vitáskové obhájce žádá zproštění obžaloby. Rozhodnutí soudu má zaznít 21. listopadu.

Soudní jednání dnes pokračovalo bez přítomnosti Vitáskové, která se podle žaloby dopustila trestného činu, když jmenovala Veseckou místopředsedkyní úřadu, aniž by Vesecká měla potřebnou praxi v oboru. Vesecká, která dnes vypovídala, označila za svou praxi v energetice řešení trestních a správních věcí subjektů, které se energetikou zabývají. Aby to mohl soud ověřit, požádal už dřív ministerstvo spravedlnosti a nejvyšší státní zastupitelství o zproštění mlčenlivosti v již ukončených případech.

Vitáskové obhájce Tomáš Gřivna v závěrečné řeči uvedl, že Vitásková takovou možnost jako soud neměla, proto se spolehla jen na tvrzení Vesecké, že potřebnou praxi má. Uvedl také, že ani jiní místopředsedové úřadu v minulosti jinou než právní praxi neměli.

Státní zástupce Kamil Špelda v žalobě označil mzdu Vesecké za značnou škodu, která úřadu vznikla, když funkci vykonávala neoprávněně. Praxi Vesecké v energetice zpochybnil. Advokáti, státní zástupci ani soudci podle něho nezískávají praxi v oborech, kterých se týkají případy jejich právní praxe.

Po závěrečných řečech rozhodl soudce Zdeněk Chalupa nevyužít původně určený termín 15. listopadu k dalšímu jednání. Zazněly nové argumenty, se kterými se soud ještě musí seznámit, není dobré věc uspěchat, řekl. Vynesení rozsudku proto odložil na 21. listopadu.

Soudní řízení začalo v roce 2016. Vitásková stála v čele úřadu v letech 2011 až 2017. Vesecká byla místopředsedkyní od listopadu 2014 do června 2015.

Na jaře letošního roku zamítl Ústavní soud stížnost Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a jeho bývalé předsedkyně Vitáskové proti policejním prohlídkám. Odehrály se v roce 2015 v souvislosti se stíháním Vitáskové kvůli jmenování Vesecké.

Vitásková v minulosti kritizovala státní podporu solární energetiky. Miloš Zeman ji označil za bojovníka s takzvanými solárními barony a 28. října ji udělil státní vyznamenání, medaili za zásluhy I. stupně. Kvůli neoprávněnému udělení licence na solární elektrárnu na Chomutovsku sama stanula před soudem, který ji nejprve potrestal 8,5 roku vězení. Vrchní soud v Olomouci ji ale letos obžaloby zprostil, případ ještě přezkoumá Nejvyšší soud.

Související

Alena Vitásková

Soud zprostil Alenu Vitáskovou obžaloby ze zneužití pravomoci

Krajský soud v Brně dnes jako odvolací soud zprostil obžaloby bývalou šéfku Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou. Státní zastupitelství ji mimo jiné vinilo ze zneužití pravomoci, když jmenovala místopředsedkyní úřadu bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou. Podle rozhodnutí brněnského soudu skutek nebyl trestným činem.

Více souvisejících

Renáta Vesecká Energetický regulační úřad soudy Jihlava Alena Vitásková

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy