Obrana ocenila účastníky protikomunistického odboje, pět z nich posmrtně

Za přípravu ozbrojeného povstání, šíření samizdatové literatury či za podíl na založení Společnosti přátel USA dostali dnes ocenění účastníci třetího odboje proti komunistickému režimu. Osvědčení, pamětní dekret a odznak dostaly téměř tři desítky odbojářů, pět z nich posmrtně.

Účastníky odboje ocenila náměstkyně ministra obrany Alena Netolická. Přítomným řekla, že podoba komunistické represe se v průběhu desetiletí měnila, ale stále v ní zůstala její zločinná podstata. Poznamenala, že odbojáři svými činy odmítli kompromis se špatností a zbabělostí. "Třetí odboj je svědomím národa," podotkla. Předávání vyznamenání se zúčastnil i například kardinál Dominik Duka.

Náměstkyně ministra obrany Alena Netolická dnes ve Vojenské klubu Praha v Praze 6 předala pamětní dekrety ministra obrany a odznaky 29 účastníkům odboje a odporu proti komunismu, z toho 5 osobám in memoriam. #třetíodboj #protikomunismu pic.twitter.com/MOAogVX0D3

— Ministerstvo obrany (@ObranaTweetuje) 19. listopadu 2018

Za odbojářskou činnost byl oceněn například in memoriam plukovník Květoslav Prokeš, který byl popraven komunistickým režimem. Prokeš se společně s desítkami dalšími spolupracovníky pokusil v roce 1949 o vojenský puč s cílem obnovit demokracii v Československu. Byl ale prozrazen a hlavní účastníci pozatýkáni a následně odsouzeni k trestu smrti. Prokeš se zapojil do odboje i za druhé světové války. Několikrát byl navržen na udělení státního vyznamenání.

Posmrtně byla oceněna také Gertruda Wonková, matka již dříve oceněných odbojářů Pavla a Jiřího Wonkových. Pavel Wonka bývá označován za posledního politického vězně komunistického režimu v Československu, který zemřel ve vězení. Komunistická moc věznila i jeho bratra Jiřího. Jejich matka byla in memoriam oceněna za podporu protirežimních aktivit svých synů, v přepisování textů a jejich překladu do cizích jazyků.

Dalším oceněným in memoriam je Karel Bednář, a to za spolupráci s americkou zpravodajskou službu CIC. Převáděl lidi přes hranice, získával zpravodajské informace a obsluhoval tzv. mrtvé schránky. Další odbojáři ocenění získali za šíření samizdatových materiálů, činnost v rámci Charty 77, za podíl na založení Společnosti přátel USA či za získávání podpisů pod petice.

Ministerstvo obrany k dnešnímu dni eviduje 5103 žádostí o vydání osvědčení v odboji a odporu proti komunismu. Přiznáno bylo 1657 lidem, z toho 88 získalo statut válečného veterána. Rozhodnuto bylo 95 procent žádostí. Ministerstvu zbývá vyřídit 255 žádostí.

Související

Ministerstvo obrany

NKÚ: Česko není připraveno na krize a mimořádné události, obrana neumí účinně využívat peníze

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve své výroční zprávě za loňský rok varuje, že Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události. Podle NKÚ odpovědné instituce podcenily mnohé události, včetně pandemie covidu-19, a nedostatečně se z nich poučily. Často jen podnikly formální kroky bez zásadních výsledků, což může vést k vážným škodám, plýtvání penězi a ohrožení zdraví obyvatel.

Více souvisejících

ministerstvo obrany třetí odboj Pavel Wonka Komunismus

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy