Týrání zvířat v cirkusech? Veterinář pěkně setřel aktivisty z neziskovek

Majitelé cirkusů považují zvířata za poklad, o který se řádně starají a pečují o ně, řekl dnes ČTK veterinář Dušan Usvald. Podle něj by ale nebylo na škodu, kdyby se podmínky pro chov zvířat v cirkusech zpřísnily. Zpřísnit by se měl například minimální stanovený prostor pro výběh zvířat, řekl Usvald, který zajišťuje veterinární péči pro zvířata z více než 20 českých cirkusů.

"Obecně můžeme říct, že s cirkusovými zvířaty se zachází jako s jakýmikoliv jinými zvířaty v chovech, které u nás jsou legální. Zvíře je bráno jako poklad, o který je pečováno, o který je staráno, kde jsou dodržovány podmínky, které musí dodržovat všichni chovatelé," řekl Usvald.

Vztah zvířete a člověka v cirkusech je podle Usvalda velmi blízký, často více než v jiných chovech. Tomu odpovídá také péče o zvířata. "Je málo sena, bylo špatné léto, cena balíku slámy je dneska 2000 až 2500 (korun), minulé léto to bylo 500. Cena šla hodně nahoru a mnoho chovatelů hospodářských zvířat, krav, koní, dávají zvířata pryč, odcházejí na jatka, dochází k jejich prodeji. Tohle ještě žádný z cirkusáků neudělal, ta zvířata si považují, mají ta zvířata u sebe," řekl Usvald.

Kritiku části veřejnosti a aktivistů, kteří poukazují na to, že zvířata v cirkusech jsou týraná, podle Usvalda v dnešní době zviditelňují především sociální sítě. "Kritika je od lidí, kteří se neorientují v dané problematice a kteří o těch zvířatech nic neví, a taky ze strany aktivistů z různých neziskovek," řekl Usvald.

Přivítal by zavedení kategorií, do kterých by cirkusy spadaly. Existují totiž cirkusy chovající pouze domácí a hospodářská zvířata, ale také cirkusy, které chovají exotická zvířata, například tygry, slony nebo zebry. V České republice je podle Usvalda 25 až 30 cirkusů. "Nebránil bych se tomu, ať je tady deset výborných cirkusů, které splní ty podmínky a také je nyní splňují," řekl Usvald.

Veterinář uvedl, že objede dva až tři cirkusy týdně, jejich majitelé ho volají nejen ke zdravotním problémům svých zvířat, ale také k běžné prevenci. "Než cirkus vyjede, tak se každý rok dělají zdravotní zkoušky zvířat, každé zvíře se musí očkovat podle očkovacího plánu, odčervit a podobně," řekl Usvald. Do zdravotní péče zvířat vloží cirkus podle něj stovky tisíc ročně, což potvrzuje i majitel cirkusu Sultán Karel Berousek.

Podle Usvalda souhlasí s chovem zvířat v cirkusech také komora veterinárních lékařů, která na svých webových stránkách vyjádřila podporu chovu a vystupování zvířat v cirkusech. Podle Berouska se navíc v dnešní době změnily také předváděné triky, zvířata již dělají pouze pro ně přirozené činnosti, vypustila se například čísla s ohněm, který pro zvířata přirozený nebyl. Sám Berousek ve svém cirkusu zvířatům také poskytuje dvojnásobný výběh, než jaký mu nařizují předpisy.

Související

Artisté, ilustrační foto

Cirkusy nesouhlasí s omezením 100 diváků na představení

Cirkusy vítají urychlení povolení jejich akcí, nesouhlasí ale s paušálním limitem 100 lidí na představení. Dnes to v tiskové zprávě uvedl předseda iniciativy Cirkusy společně Jaromír Pavlík. Lepší je podle něj zmenšení kapacity hlediště na polovinu nebo na třetinu, aby diváci seděli ob jednu nebo ob dvě sedačky.
Zvířata

ZOO tratí miliony, žádají dřívější otevření venkovních areálů. Ozvaly se i cirkusy

Zoologické zahrady chtějí po vládě otevření venkovních areálů dříve než na konci května. Za březen a duben přišly na tržbách v součtu zhruba o 100 milionů korun a trvání uzavření jim může způsobit rozsáhlé ekonomické, sociální a ochranářské škody. Vyplývá to ze společné tiskové zprávy jedenácti českých zoologických zahrad, kterou ČTK dnes zaslaly zoo v Děčíně a ve Dvoře Králové nad Labem.

Více souvisejících

cirkus Zvířata veterináři

Aktuálně se děje

před 37 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy