Muslimové v Teplicích? Situace se radikálně změnila

Teplický primátor Hynek Hanza (ODS) a mluvčí teplického islámského centra Abbas Jahaf se shodli na tom, že vztahy centra s ostatními obyvateli lázeňského města jsou po peripetiích z minulých let v pořádku. "S obyvateli města máme vztahy vynikající. Samozřejmě, najdou se výjimky, ale těch je opravdu málo," řekl ČTK lékař Mostecké nemocnice Abbas Jahaf. V severních Čechách žije několik desítek muslimů, další přijíždějí na lázeňské procedury a v takovém případě využívají islámského centra k setkávání a k modlitbám.

Někteří lidé z Teplic si v minulých letech stěžovali na Araby, kteří se do města jezdí léčit. Podle nich někteří návštěvníci z arabských států narušovali při svých piknicích noční klid, nechávali v parcích odpadky a ohrožovali bezpečnost při jízdách auty z půjčovny.

"Situace se výrazně uklidnila, určité problémy jsme zde v minulosti zaznamenali, to bylo v případě, kdy sem přijelo najednou velké množství návštěvníku z Kuvajtu. Loňská sezona proběhla úplně v poklidu," řekl ČTK teplický primátor.

"Muslimové žijící v Teplicích se snaží udělat všechno pro to, aby Tepličané vnímali naši přítomnost pozitivně. Pořádáme různé společenské akce, když přijedou lázeňští hosté z ciziny, děláme mezi nimi osvětu, jak by se měli v Teplicích chovat. Nedávno jsme chodili po parku a rozdávali letáky v češtině a arabštině a snažili jsme se návštěvníky z jiných krajů seznámit s místními zvyky a specifiky. Akce měla skvělý ohlas zejména mezi místními," řekl Jahaf.

Centrum podle něj místní muslimové vybudovali proto, aby se lidé měli kde setkat a kde se modlit. "Kolik lidí do islámského centra dochází, není možné odhadnout, někteří přijdou jednou, jiní docházejí pravidelně," uvedl. S islámem se tu mohou seznámit i ostatní. "K přijetí islámu ale nikdo nikoho nutit nebo přemlouvat nebude," dodal mluvčí. V centru není žádný imám (muslimský duchovní) ani jiná obdobná autorita. Modlitbu může vést skoro každý muslim, důležité je, aby uměl správně recitovat korán.

Financování chodu centra je podle Jahafa dobrovolné. Kdo se sem chodí modlit a chce, tak dává pravidelně peníze do kasičky na zaplacení plynu, elektřiny a dalších věcí potřebných pro chod.

V České republice se k islámu hlásí přibližně 22.000 lidí. Islámská centra se kromě Teplic nacházejí také v Praze a Brně, kde místní muslimové vybudovali mešitu, dále v Hradci Králové, Plzni, Karlových Varech a Liberci.

Související

ANO 2011, Občané městských částí a Zelená pro Opavu podepsali koaliční smlouvu. Uprostřed Tomáš Navrátil

Polovina statutárních měst už skládá koalice. Primátora má Karviná, Opava i Teplice

Zástupci vítězné ČSSD a hnutí ANO podepsali dnes v Karviné koaliční smlouvu. Opavu povede v příštích čtyřech letech koalice ANO a uskupení Občané městských částí Opavy (OMČO) a Zelená pro Opavu. Alespoň předběžně domluvenou koaliční spolupráci má týden po volbách 15 z 27 statutárních měst. Koalice dnes vznikly i v některých okresních městech. Chrudim by měla vést koalice ANO, Chrudimáků a Pirátů, z větší části obdoba dosavadního vedení. V Chebu budou zřejmě spolupracovat vítězné ANO, Volba pro kraj (VOK) a ODS. Litoměřice povede vítězné ANO s uskupením Naše Litoměřice, jedná se ještě o vstupu třetího do koalice. V Jeseníku se na koalici opět domluvilo vítězné uskupení Jeseník srdcem a PRO Jeseník. V Teplicích dnes večer podepsalo koaliční smlouvu vítězné ANO s druhou ODS, která kandidovala s TOP 09.

Více souvisejících

Teplice Hynek Hanza (ODS) Muslimové

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

Kvůli Nečasovi musel skončit v národním týmu jeden z náhradníků. Černý Petr padl na Kovařčíka

To, že se zapsal na soupisku národního týmu útočník Martin Nečas prakticky hned po jeho příletu do Prahy a hned v sobotu večer nastoupil do utkání s Velkou Británií, mimo jiné znamená, že trenérský štáb v čele s Radimem Rulíkem se musel rozhodnout, se kterým z náhradníků se rozloučí. Nakonec se tak na domácím MS nepředstaví Michal Kovařčík.

Zdroj: David Holub

Další zprávy