Myslivci chtějí, aby stát určil únosné počty vlků v Česku. Ministerstvo je odbylo

Myslivci chtějí, aby stát určil, v jakých oblastech a počtech je únosný výskyt vlků v české přírodě. Zástupci Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ) to uvedli na dnešní tiskové konferenci. Podle myslivců je střílení vlků až poslední možností regulace, ale je třeba, aby ministerstvo životního prostředí a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) jasně stanovily počty vlků, které jsou v ČR únosné. Není podle nich například možné, aby se tyto šelmy dostávaly do zastavěných lokalit. Podle mluvčí ministerstva Petry Roubíčkové ve chvíli, kdy se na českém území pohybuje pět až šest stálých smeček o celkovém počtu 50 zvířat, není stanovení optimálních počtů vůbec na pořadu dne.

Myslivci soudí, že někdo do přírody vlky vypouští z domácích chovů. Usuzují tak mimo jiné z protilátek proti vzteklině u vlčice, kterou odborníci v srpnu odchytili v Krkonoších a která byla následně kvůli podezření na vzteklinu utracena. Protilátky nejspíš získala vakcinací, uvedli myslivci.

"Máme podezření, že vlci jsou připouštěni, do dneška neexistuje evidence zájmových chovů vlka v rámci ČR," řekl předsedy jednoty Jiří Janota. Myslivci požadují, aby stát zavedl evidenci veškerých chovů vlků, která je podle zákona povinná, ale stát se o ni podle jednatele jednoty Miloše Fischera nestará.

Ministerstvo potvrzené informace o tom, že by někdo vypouštěl vlky do přírody, nemá. Zpřísnění podmínek chovu vlků pak podle mluvčí nyní řeší ministerstvo zemědělství v novele zákona o ochraně zvířat proti týrání. "Další opatření, jako je právě zlepšení systému evidence chovů a sdílení informací mezi jednotlivými orgány státní správy, MŽP řeší, bylo dohodnuto sdílení evidence se Státní veterinární správou a tato opatření jsou zahrnuta také do připravovaného managementového plánu péče o vlka," dodala mluvčí.

Podle ní v případě, že se zvíře chová nestandardně, je možné požádat o výjimku ze zákona, a pak lze zvíře ulovit nebo odchytit. "Nutno dodat, že k takové situaci na území ČR doposud nedošlo a o udělení výjimky ani nikdo dosud nežádal. A samozřejmě, pokud by hrozilo bezprostřední ohrožení, napadení člověka vlkem, půjde o případ krajní nouze, který je řešen přestupkovým zákonem - tento postup byl mimo jiné použit letos v létě v případě odchytu zjevně nestandardně se chovající a nemocné vlčice v Krkonoších," dodala mluvčí.

Podle myslivců není návrat vlka do české přírody informací o zlepšujícím se stavu krajiny. "Dnes je příroda a biodiverzita v nejhorším stavu za celou známou historii," dodal Fischer.

Do konce loňského roku stát proplatil podle jednoty škody způsobené vlky za 1,4 milionu korun, za každý rok z posledních tří let tak škody narostly trojnásobně. Aktuálně se řeší další škody za 27 milionů korun.

Problémy jsou podle ČMMJ i s přemnoženými bobry, ale také s vydrami. "Požadujeme - nějakým způsobem - aby se stavy vyder snížily na počet, který bude únosný," řekl Pavel Vrána z Českého rybářského svazu. Vydry podle něj jsou už tak přemnožené, že hrozí ztráta českých původních druhů ryb, finanční kompenzace za škody podle něj nepomohou. Stát od začátku tisíciletí vyplatil jako odškodné 100 milionů korun, reálně ale podle Vrány jde o 20 až 30 procent skutečných škod.

ČMMJ je největší mysliveckou organizací v Česku, jež sdružuje 58.000 držitelů loveckých lístků.

Související

Více souvisejících

Vlci myslivci Ministerstvo zemědělství Česká republika Zvířata

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy