Lukáš Nečesaný podal další ústavní stížnost. Je obětí soudního ping-pongu, tvrdí advokát

Lukáš Nečesaný obžalovaný z pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích podal další ústavní stížnost. Advokát Zdeněk Koudelka označil případ za debakl obecného soudnictví, jeho klient je podle něj obětí války Vrchního soudu v Praze s Nejvyšším soudem. Pražský vrchní soud na konci listopadu znovu zrušil rozsudek, který Nečesaného zprošťoval viny. Případ z roku 2013 tak bude muset pošesté řešit krajský soud.

Informoval o tom server Česká justice. Advokát míní, že rozhodnutím Vrchního soudu bylo porušeno Nečesaného právo na spravedlivý proces a na zákonného soudce. "Formálně sice zůstává řízení dvojinstanční, ale odvolací soud zbavuje prvostupňový soud svobodného uvážení tím, že si vynucuje určité hodnocení důkazů a i cestou změny soudce si vynucuje uznání viny nalézacím soudem," uvedl Koudelka ve stížnosti. Vrchní soud z případu vyloučil senát soudce Miroslava Mjartana, který Nečesaného dvakrát zprostil viny

Nové líčení nařídí Krajský soud v Hradci Králové během šesti měsíců. Případ projedná jiný senát místopředsedy krajského soudu Miroslava Veselského. První tři odsuzující rozsudky nad Nečesaným vynesl hradecký soudce Jiří Vacek.

"Nalézací soud ve dvou posledních rozhodnutích vždy stěžovatele zprostil obžaloby v souladu s dvěma rozhodnutími Nejvyššího soudu, jehož právním názorem byl vázán. S tím se však nedokáže smířit Vrchní soud v Praze, který chce dosáhnout odsouzení za každou cenu," uvedl Koudelka. Nečesaný je podle něj obětí "soudního ping-pongu".

Vrchní soud měl zásadní výhrady k hodnocení důkazů krajským soudem a dal za pravdu státní zástupkyni, která se proti poslednímu rozsudku krajského soudu odvolala. Namítala, že soud Nečesaného zprostil obžaloby, přestože se nezměnil důkazní stav věci. Upozornila, že ačkoliv měl podle ní krajský soud dostatek důkazů o vině, znovu dospěl k závěru, že neexistuje jediný důkaz, který by svědčil o vině obžalovaného.

Obžaloba tvrdí, že 21. února 2013 udeřil tehdy dvacetiletý student gymnázia Nečesaný kadeřnici několikrát do hlavy polenem a sebral jí přes 10.000 korun z tržby a peněženky. Vážně zraněnou ženu našel její syn, život jí zachránili lékaři královéhradecké nemocnice.

Krajský soud v Hradci Králové mladíka třikrát uznal vinným, nejprve mu dvakrát uložil 16 let, později 13 let odnětí svobody. Po zásahu Nejvyššího soudu byl Nečesaný propuštěn z vězení a poté dvakrát nepravomocně zproštěn viny novým soudním senátem. Předchozí osvobozující rozsudek vrchní soud rovněž zrušil s tím, že krajský soud se držel názoru Nejvyššího soudu i v otázce hodnocení důkazů, což by neměl.

Aktuálně zrušený pátý verdikt je z letošního 14. května. Předseda soudního senátu Mjartan tehdy uvedl, že při pochybnostech o vině obžalovaného musí rozhodnout podle zásady in dubio pro reo, tedy ve prospěch obviněného. Soudu chyběl klíčový důkaz. Kadeřnice sice Nečesaného opakovaně označila za pachatele, její výpověď však zpochybnili znalci, podle nichž trpěla amnézií.

Související

Lukáš Nečesaný

Nečesaný má od státu dostat za újmu 1,57 milionu korun

Lukáš Nečesaný, který byl stíhán a následně osvobozen v případu pokusu o vraždu kadeřnice na Jičínsku, má dostat od státu 1,57 milionu korun jako náhradu újmy. O rozhodnutí Městského soudu v Praze informovala ČT na základě informací z justiční databáze. 
Lukáš Nečesaný

Soud přiznal Lukáši Nečesanému odškodné od státu ve výši přes 1,7 milionu

Soud přiznal Lukáši Nečesanému odškodné od státu ve výši přes 1,7 milionu korun a úroky z prodlení. Muž čelil stíhání za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku, strávil dva roky za mřížemi. Justice ho ale nakonec po zásahu Nejvyššího soudu osvobodila pro nedostatek důkazů a případ zůstal neobjasněný.

Více souvisejících

Lukáš Nečesaný Ústavní soud ČR Vrchní soud v Praze Nejvyšší soud Praha

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy