Havlovy hodnoty v Česku nezemřou, soudí Halík. Zavzpomínala i ambasáda USA

Hodnoty, které ztělesňoval prezident Václav Havel, v české společnosti nezemřou, je přesvědčen Havlův přítel kněz Tomáš Halík. Je podle něj stále aktuálním symbolem hodnot, s kterými stojí a padá demokracie. Halík to dnes řekl v Praze na Jungmannově náměstí, kde si lidé připomínají sedm let od Havlovy smrti.

Na Havla lidé vzpomínají na několika místech Česka. Na Jungmannově náměstí ze zapálených svíček vytvořili srdce a předčítají úryvky z Havlových literárních děl. Vystupují také různé osobnosti, promluvil třeba bývalý ministr kultury Daniel Herman nebo právě Halík.

ČTK řekl, že při vyslovení jména Havla mu naskočí spousta vzpomínek, ale i to, že je stále aktuálním symbolem hodnot, se kterými stojí a padá demokracie. "Vzpomínám si na ty dny po Havlově smrti. Na den jeho pohřbu, kdy většinou lidé naplní obchodní domy, ty obchodní domy v Praze byly prázdné. Ta nálada, to nebyl smutek, to bylo jakési slavnostní ticho," poznamenal.

Potěšilo ho, že tenkrát i nyní se vzpomínek na Havla účastní hodně mladých lidí. "Takže ty hodnoty, které Havel ztělesňoval, jsem přesvědčen, že nezemřou v naší společnosti," zdůraznil.

Je si jist, že poroste počet lidí, zejména mezi mladými, kteří nejsou lhostejní a kladou si podstatné otázky. "Vidí ta nebezpečí, která číhají na naši společnost a uvědomují si, že je třeba, aby tady byli lidé, kteří v Havlově odkazu budou pokračovat," řekl.

Památku Havla se také rozhodl položením květiny na jeho hrob uctít předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), na piazettě Národního muzea, která byla po něm pojmenována, se mu poklonili zástupci Starostů a nezávislých.

Předseda Senátu Jaroslav Kubera položil věnec k hrobu Václava Havla na Vinohradském hřbitově. Dnes je to přesně 7 let od úmrtí prvního polistopadového prezidenta. #Havel #prezident pic.twitter.com/o0r2YiI8XR

— Senát Parlamentu ČR (@SenatCZ) 18. prosince 2018

Americká ambasády v Praze na svém twitteru umístila fotografii velvyslance Stephena Kinga s velkým srdcem a textem připomínajícím vystoupení Havla jako prvního státníka zpoza železné opony v roce 1990 před americkým Kongresem.

Dnes si připomínáme sedm let od úmrtí prezidenta Václava Havla. V roce 90' vystoupil jako první státník země zpoza bývalé železné opony před Kongresem a byl přerušen třiadvacetkrát potleskem. Nikdy nezapomeneme ❤ VH pic.twitter.com/eXiJBCV6rL

— U.S. Embassy Prague (@USEmbassyPrague) 18. prosince 2018

Památku Havla přišly na Hrádeček uctít desítky lidí

"S kamarádkou na Hrádeček chodíme pravidelně již několik let. Jdeme pěšky z Janských Lázní. Na Havlovi si cením slušnosti a úcty jednoho k druhému," řekla ČTK Gozel Chalijevová z Prahy. U chalupy zapálila svíčku a položila láhev piva Krakonoš z trutnovského pivovaru, kde Havel v letech 1974 až 1975 pracoval jako pomocný dělník. Dominantním prvkem na plotě u stodoly bylo letos velké proutěné srdce. Dále na plotě byla přišpendlená červená papírová srdíčka.

Zvenčí nebylo vidět, že by v chalupě, kterou nyní vlastní vdova Dagmar Havlová, dnes někdo byl. Živo nebylo ani v ostatních chalupách v okolí. Kdo se vydal na cestu autem, musel být velmi opatrný. Silnice plná serpentin se v zimě neudržuje a její povrch byl dnes zledovatělý. Okolí chalupy bylo pod sněhem.

Havel zemřel na chalupě na Hrádečku 18. prosince 2011 ve věku 75 let. Hrádeček nazval svým existenciálním domovem. Chalupu koupil v druhé polovině 60. let, později tam vznikala Charta 77 či petice Několik vět. Havel na Hrádeček často jezdil i jako prezident, například v roce 1999 na Hrádeček dorazil generální tajemník OSN Kofi Annan.

Související

Více souvisejících

Václav Havel Tomáš Halík Jaroslav Kubera Stephen King (velvyslanec) Velvyslanectví USA Praha

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

před 1 hodinou

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

Aktualizováno před 1 hodinou

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 8 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 9 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy