Nezlobil vás starý mobil? Věnujte jej! Charity sbírají i oblečení nebo hračky

Štědrý večer je za námi, radost už nám dělají mnohé nové věci, které ještě včera touto dobou ležely zabalené pod stromečkem. Vaše zbytné věci však mohou udělat radost potřebným, na některých místech je můžete odevzdat již během vánočních svátků.

Možná jste včera pod stromeček dostali nové oblečení, které se vám ovšem již nevejde do šatníku, tudíž budete muset některé starší kusy vyřadit. Právě takové šatstvo sbírá třeba Armáda spásy. Seznam sběrných míst najdete na jejích webových stránkách, některá z nich jsou otevřená i o svátcích. V celé České republice jsou rovněž desítky sběrných kontejnerů na textil Diakonie Broumov.

Vánoce jsou pro mnoho lidí také chvílí, kdy odloží starý mobil nebo notebook, protože jej vymění za novější přístroj. Některé obecně prospěšné organizace však mohou najít využití i pro ten starý. Organizace Život 90 na nich pomáhá seniorům s výukou pohybu po internetu nebo kontaktováním starých přátel.

Kromě těch nejstarších můžete udělat radost i těm nejmladším z nás. Řeč je samozřejmě o hračkách, které míří do dětských domovů či azylových center. Nejvhodnější jsou hračky, které rozvíjí fantazii a motoriku dětí, jde např. o společenskou hru mikádo nebo různorodé stavebnice. Nedoporučuje se naopak posílat plyšáky, organizace většinou přijímají jen ty úplně nové.

Čím dál oblíbenějším dárkem jsou také dárkové kazety s drogistickým zbožím, u některých lidí se jich během let nakupí hned několik. Je to váš případ? Starší balení dárkových kazet by ocenily kupříkladu v azylových domech, kde přespávají bezdomovci. Odevzdat je můžete v karlínské Pernerově ulici.

Související

Bitcoin Komentář

Zlato nebo Bitcoin pod stromeček? Pro a proti investice jako vánočního dárku

Zdání klame, říká se, jenže právě nyní, jen pár dní před rozdáváním dárků u vánočního stromečku, to platí o to víc. Trápíte se možná tíživou otázkou, co byste zrovna měli pořídit jako vánoční dárek. Určitě chcete, aby to nebylo nic všedního a „měkkého“, ale ani příliš drahého. Když se člověk podívá třeba na řadu grafů vývoje investičních nástrojů, možná taky přijde nápad: Investice jako dárek. Stojí za to třeba koupit si pod stromeček nějaký ten Bitcoin nebo zlato a čekat pár měsíců na to, až se vše zhodnotí?
dárky, Photo by Kira auf der Heide

Jak vrátit nevhodný vánoční dárek?

Vrácení vánočních dárků může potkat každého z nás. Nákup na poslední chvíli, špatný výběr, několik stejných dárků? dTest za vás prošel možnosti, kdy a jakým způsobem mohou být nevhodné dárky vráceny, pokud by se výběr vánočního dárku nepovedl. 

Více souvisejících

dárky Vánoce charita mobily

Aktuálně se děje

před 56 minutami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Trumpova ex-asistentka Hope Hicksová vypovídá. Měla popřít aféru Stormy Daniels

Trumpova bývalá hlavní asistentka Hope Hicksová v pátek vypověděla, že jí v posledních dnech prezidentských voleb v roce 2016 sdělil, aby popřela, že by měl sexuální vztah s pornohvězdou Stormy Danielsovou.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy