Padly tresty za korupci v kladenských autoškolách, řidičák dostali i negramotní

Za korupci v kladenských autoškolách, zneužití pravomoci a nabádání ke zneužití pravomoci padl i nepodmíněný trest 3,5 roku vězení pro zkušebního komisaře Michaela Hauptmanna. Podle dnešního rozsudku kladenského soudu jsou vinni čtyři obžalovaní. Tři z nich dostali podmínečné tresty. Soud také uložil zákazy činnosti a peněžité tresty v řádu desetitisíců korun. Mezi odsouzenými jsou dva zkušební komisaři a dva zástupci autoškol. Rozsudek zatím není pravomocný, obhájci si ponechali lhůtu na rozmyšlenou pro případné odvolání.

Komisařům hrozilo jako úředním osobám až deset let vězení. Podle obžaloby umožňovali komisaři a zástupci autoškol získat řidičský průkaz bez absolvování většiny povinných jízd nebo bez řádného splnění testů. Celkově šlo o desítky případů. Řidičský průkaz tak získali i lidé, kteří byli negramotní. Zda úřady přikročí k odebírání ilegálně získaných řidičských průkazů, zatím není jasné. Podle státního zástupce Pavla Kejzlara bude nejprve třeba, aby rozsudek nabyl právní moci a pak mohou úředníci případně začít jednat.

"Je pravda, že úplatky byly pouze částečně prokázány," uvedl v rozsudku soudce Petr Sedlařík. Podle něj však celkově jde o případ odstrašujícího charakteru, kdy například zástupci autoškol pobírali peníze navíc od uchazečů o řidičský průkaz, podle rozsudku bylo také prokázáno, že komisaři peníze přijímali. Soudce rovněž zdůraznil nebezpečí pro společnost, které mohou lidé s ilegálně získaným řidičským průkazem představovat.

Z obžalovaných si osobně verdikt soudu přišli vyslechnout dva. "Lituji toho a je to pro mě velké poučení do další práce," řekl během závěrečných řečí obžalovaný komisař Josef Dvořák. Lítost vyjádřil i zástupce autoškoly Ladislav Gengel. Posledním odsouzeným je další zástupce autoškoly, Jaroslav Vosyka, který se dnešního vynesení rozsudku stejně jako komisař Hauptmann nezúčastnil.

Další jeden komisař už byl odsouzen dříve, soud mu uložil podmíněný trest a zákaz činnosti.

Související

Martin Kupka

Autoškola od 15 a půl let, řidičák a techničák můžete nechat doma. Kupka představil chystané novinky v dopravě

Díky novele bodového systému bude v Česku možné od příštího roku zahájit kurz autoškoly k řízení osobního automobilu již ve věku 15 a půl roku. Od 17 let budou moci lidé řídit auto s dozorem mentora. Řidiči u sebe také nebudou muset mít řidičský průkaz a malý technický průkaz. Dnes to uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS) na tiskové konferenci.

Více souvisejících

Autoškola soudy kladno

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy