Smrt nemusí být drastická. Jak poznáte, že váš blízký umírá, a jak se zachovat?

Hollywood má co vysvětlovat, alespoň co se smrti týče. Ve filmech jí totiž většinou provází násilí, trauma a hodně krve, jen několik snímků ji dokázalo vykreslit realisticky. Právě o takové smrti se Bianca Nogradyová rozhodla napsat knihu.

Jak tedy podle ní poznáme, že někdo z vašich blízkých odchází na věčnost? Blížící se přirozenou smrt indikuje několik věcí. Takoví lidé přijímají čím dál méně potravy, někdy dokonce přestávají přijímat tekutiny. Většinu dne rovněž spí, někteří dokonce upadají do bezvědomí.

Poslední stadia života se rovněž projevují dýchacími problémy. Jedním z nejčastějších je Cheyne-Stokesovo dýchání, kdy se střídají periody zrychlené a prohlubující se respirace se slabým a pomalejším dýcháním. Tyto periody navíc často doplňuje chvilková apnoe. Bohužel, s tímto problémem se nedá nic dělat.

Umírající lidé rovněž stydnou, jejich končetiny jsou na pohmat chladné. Mění se i barva jejich kůže ze zdravé růžové do odstínů šedi, podobně jako vlasy bývá rovněž vlhká od potu.

Dnešní výzkumy naopak potvrzují, že takoví lidé vnímají své okolí, ačkoliv nikterak nereagují. Konverzace, které kolem nich probíhají, zaznamenávají, vlastně jim připadá, že se odehrávají ve snu. Umírající jsou rovněž v některých případech schopni odezvy na vzájemný kontakt rukou apod.

Smrt je pro pacienty s Alzheimerovou chorobou, demencí či nádorem mozku často vysvobozením. U některých z nich dochází před skonem k tzv. terminální luciditě, kdy si jsou poprvé po dlouhých letech schopni vzpomenout na jména a tváře svých blízkých.

Četné studie rovněž potvrzují, že pro umírající lidi jsou důležitým faktorem i poslední slova. Pozorovány byly případy, kdy takoví lidé živě konverzovali s úplně neznámými lidmi, často v domnění, že mluví s některým ze svých blízkých, který už dříve zemřel, např. manželem či manželkou.

Zhruba v 1 až 2 % případů však k podobně pokojné smrti nedochází. Blížící se smrt může signalizovat i běh nemocniční chodbou doprovázený neustálým řevem. V takových případech přichází opravdu náhlá smrt, zničehonic se zastaví puls a dojde k jednomu dlouhému vydechnutí.

Ani to však nemusí být definitivní konec. Lidé často ještě naposledy zalapají po dechu ve chvíli, kdy dochází k mozkové smrti. Děje se tak až poté, co přestane bušit srdce. Mozkovou smrt doprovází i některé další reflexy: škubnutí kolene, obličeje nebo prstů. K podobným věcem ale dochází jen zřídka.

Související

Hřbitov

Proč dáváme na hroby květiny a věnce?

O Dušičkách, tedy svátku zesnulých, se tradičně zapalují na hrobech svíčky a pokládají se na ně květiny a věnce. Zatímco dnes tvoří spíše výzdobu, dříve měly svůj symbolický význam.
Smrtka

Kmotřička Smrt. Jak se zrodila víra v bytost, která bere lidem život?

Svátky zemřelých se v minulosti pojily nejenom s úctou k předkům, ale také s připomínkou nevyhnutelnosti smrti. Ta měla v představách lidí personifikovanou podobu kostlivce s kosou nebo vyhublé ženské postavy, které se říká kmotřička Smrt. Víra v bytost beroucí život je velmi stará, v lidové tradici se objevovala ještě v moderní době a dodnes přežila například v pohádkách nebo v příslovích a rčeních.

Více souvisejících

smrt klinická smrt alzheimerova nemoc nemoci

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 51 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku, žádá Litva

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy