V Jablonci nad Nisou vyhlásili kalamitní stav, sníh pomáhají odklízet vězni

Magistrát Jablonce nad Nisou vyhlásil dnes ráno kvůli sněhu kalamitní stav. Ulice a chodníky jsou zavalené sněhem a technické služby je nestíhají uklízet. Úklid komplikují zaparkovaná auta, město proto dnes vypnulo parkovací automaty na všech parkovištích. Chce ulice uvolnit, aby bylo možné je uklidit. Do úklidu se vedle techniky a pracovníků veřejně prospěšných prací zapojili i vězni, řekla ČTK mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

Jablonec je podhorským městem, kde je zimní údržba finančně i technicky náročná. Za poslední dva dny už napadlo přes půl metru sněhu a stále sněží. "Kalamitní opatření vyhlašujeme zejména z toho důvodu, že za současné situace není možné dodržet časové lhůty schválené plánem zimní údržby na aktuální období," doplnil náměstek primátora města Jakub Chuchlík (Piráti). Komise zimní údržby, která rozhodla o vyhlášení kalamitního opatření, se sejde znovu v pondělí 14. ledna ráno.

Technické služby musely povolat posily, nakladače a také nákladní auta. "Náklady na jeden den zimní údržby při aktuální situaci jsou až půl milionu korun. Náklady rostou zejména kvůli odvozům sněhu z ulic a chodníků na deponie, je ale nutné zajistit bezpečný průjezd a průchod městem," řekl náměstek pro ekonomiku Štěpán Matek (KDU-ČSL). Sníh budou nákladní auta odvážet jako tradičně do prostoru za městskou halou v ulici U Přehrady.

Komplikovaný je podle Hozové zejména úklid sídlišť, kde jsou ulice zablokovány zaparkovanými auty a technika tam často ani neprojede. "Žádáme řidiče, aby využili možnost bezplatného parkovaní a uvolnili ulice, aby je bylo možné uklidit," řekla Hozová.

V nutných případech budou podle ní automobily ve spolupráci s policií odtaženy. Silnice prvních tříd jsou sjízdné v plném rozsahu. "Problémy nastávají na silnicích nižších tříd, kde jsou zúžené jízdní profily a zavalené jsou chodníky. Chodci tudíž musí do vozovky, aby se někam dostali, což je nebezpečné," dodala Hozová.

Sněhové podmínky v zimních střediscích v Libereckém kraji jsou ideální. Za poslední týden připadlo podle provozovatelů až přes půl metru prašanu. Provoz ale někde komplikuje počasí, dnes ráno kvůli větru nejezdila lanovka na Lysou horu v krkonošské Rokytnici nad Jizerou a bez proudu byla některá střediska v Jizerských horách. Opatrní by měli být i běžkaři, horská služba varuje před pády stromů na lyžařskou magistrálu, vyplývá ze zjištění ČTK.

Na sjezdovkách leží 25 až 140 centimetrů sněhu a většina středisek je v plném provozu. "Podmínky nemohou být lepší. Je to bezvadné, sněhu je dost, vleky všechny jezdí, běžecké tratě také upravujeme. Zima, jak má být," uvedl starosta krkonošského Benecka Jaroslav Mejsnar. Za poslední týden podle ně připadlo až 70 centimetrů sněhu.

Zhruba metr prachového sněhu má na sjezdovkách krkonošský skiareál Paseky nad Jizerou. "Chybí nám jen snowpark a měřený úsek, jinak je vše v provozu. Na snowparku se dělá a pro měřený úsek musí být lepší podmínky. Když fouká, není vidět a sněží, tak tam nelze nikoho pustit," uvedl za středisko Martin Řípa.

Kvůli silnému větru se dnes ráno nemohla rozjet lanovka na Lysou horu, sněhové podmínky jsou ale v největším skiareálu kraje jinak ideální. Dostatek sněhu je na všech sjezdovkách. "V sobotu chceme otevřít i fun park s průjezdným tunelem a klopenými zatáčkami," uvedl ředitel skiareálu Vít Pražák.

Ideální sněhové podmínky jsou i ve skiareláech v Jizerských horách. "Jsou nejlepší možné," uvedl Martin Lauer za středisko Černá Říčka v Desné. Provoz některých skiareálů ale komplikuje přerušení dodávek elektřiny kvůli pádu stromů do elektrického vedení. Mimo provoz byl kvůli tomu dnes dopoledne Severák a z valné části i Tanvaldský Špičák, největší skiareál Jizerských hor. Mimo provoz tam byly i obě lanovky. "Je tady dost škol, tak jezdí aspoň některé vleky na Špičáku II," uvedl za oba skiareály Pavel Bažant.

Na Ještědu v Liberci se chystají na víkend zprovoznit další sjezdovky, zatím je otevřená třetina devítikilometrového areálu. Od soboty by se mělo lyžovat i na Skalce a dětské Bucharce. V příštím týdnu by se mělo začít pracovat na zprovoznění sjezdovek na Pláních. "Potřebujeme tam mít i technický, aby Pláně vydržely delší dobu než jen několik dnů," uvedla za středisko Renata Balašová.

Související

Více souvisejících

Jablonec nad Nisou Zima sníh Počasí Liberecký kraj lyžařské areály

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy