Mladíci v Bitozevsi surově ubili vrstevníka (†19), soud vynesl výjimečné tresty

Výjimečné tresty dnes vynesl ústecký krajský soud nad dvěma mladíky, kteří podle obžaloby loni v Bitozevsi surově ubili svého devatenáctiletého vrstevníka. Tomáš Pavlis má jít do vězení na 23 let, Adam Kužel na 22 let. Rozsudek není pravomocný, soud nyní předčítá odůvodnění. Rozsudek měl padnout už v prosinci, soud však byl tehdy odročen, protože se neodstavila poslední svědkyně. Ta vypovídala až dnes, její výpovědí bylo dokazování skončeno.

"Ohledně výše trestu je zde více okolností, které se musí zvažovat," komentoval dnes dotaz na lhůtu na odvolání obhájce jednoho z obžalovaných Vladimír Linhart. Soudce odůvodnil výjimečný trest tím, že vražda byla spáchána zvlášť brutálním způsobem, a z odborných posudků z oborů psychiatrie a psychologie vyplývá, že resocializace obou chlapců by byla obtížná.

Podobně argumentoval i státní zástupce. Při závěrečné řeči navrhl uznat obviněné z vraždy a jednoho z obžalovaných z vydírání. Oba obžalovaní se podle něj během soudních jednání snažili účelově svalit vinu na druhého. Uvedl, že čin plánovali a že ho provedli zvlášť zavrženíhodným způsobem. Navrhl proto pro oba výjimečný trest 23 let. Obhájci obou téměř shodně uvedli, že jejich klient jednal pod vlivem toho druhého.

Poslední vyslýchaná svědkyně před soudem řekla, že jí jeden z obžalovaných o vraždě po činu řekl. Zavezl ji dokonce na místo vraždy a ukázal jí tělo. Uvedla, že o tom nikomu neřekla, protože měla strach, že se jí něco stane. Dívka vypověděla, že byla s oběma obžalovanými často v kontaktu, že byli kamarádi a s jedním z nich měla dříve vztah.

Brutální vražda devatenáctiletého hocha u Bitozevsi na Lounsku se stala loni v lednu. Předcházely jí spory kvůli opravě auta. Dvojice před vraždou mladíka podle obžaloby vylákala na schůzku a násilím za použití ran baseballovou pálkou ho dostali do nákladového prostoru dodávky a odvezli za dalším mužem právě kvůli nevyřízeným záležitostem ohledně opravy vozidla.

Na domluvené místo za Žatcem přijeli jedním autem obžalovaní Kužel a Pavlis a druhým dva další muži. Ti se šli podívat do dodávky, kde spoutaný mladík ležel. Podle spisu jeden z mužů řekl útočníkům, aby ho odvezli do nemocnice nebo vyhodili někde, odkud si dojde pro pomoc. Poté muži odjeli.

Útočníci ale odvezli zraněného na odlehlé místo za Bitozevsí, kde ho vytáhli z auta a začali ho tlouct baseballovou pálkou a sekat mačetou. Tělo nechali v lese pod listím a odjeli na samoobslužnou myčku do Mostu. Příčinou smrti bylo podle znalkyně pohmoždění a otok mozku.

Související

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Více souvisejících

Vražda ústí nad labem soudy

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo je definitivně u konce

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo definitivně končí odkladem. Pražské vrchní státní zastupitelství do případu podle informací České televize už podruhé nezasáhne. Policie případ, ve kterém šlo o podezření z daňových úniků, v březnu odložila. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

Oleksandr Syrskyj s ministrem obrany Ukrajiny Rustem Umerovem.

Je to tady. Francie pošle vojenské instruktory na Ukrajinu

Francie pošle na Ukrajinu instruktory, aby vycvičili ukrajinské vojáky, řekl v pondělí odpoledne Oleksandr Syrskyj, vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil. Vyjádřil také naději, že příklad Paříže budou následovat i další západní země.

před 6 hodinami

Emmanuel Macron na Mnichovské bezpečnostní konferenci 2023.

Macron označil Rusko za hrozbu pro Evropu: Musíme se umět sami bránit

Potřebujeme Evropu, která se dokáže sama bránit, uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron ve svém projevu k evropské mládeži v Drážďanech. Macron, který je na třídenní státní návštěvě v Německu, označil Rusko, které vojensky napadlo Ukrajinu před více než dvěma lety, za hrozbu evropské bezpečnosti.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

OSN, ilustrační foto

Izrael zaútočil na uprchlický tábor v Rafahu. Mimořádně zasedne RB OSN

Rada bezpečnosti OSN svolala na úterý mimořádné zasedání v souvislosti s izraelským náletem na uprchlický tábor ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy, který si podle tamních úřadů vyžádal nejméně 45 obětí. S odvoláním na nejmenované diplomaty o tom v noci na úterý informovala agentura AFP.

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

EK schválila Česku miliardovou podporu na modernizaci tepláren

Evropská komise po intenzivním vyjednávání vydala pro Česko povolení na provozní podporu pro vysokoúčinnou kombinovanou výrobu elektřiny a tepla v maximálním celkovém objemu 3,2 miliardy eur. Bude tak možné aplikovat opatření, které je zásadní pro modernizaci energetiky a teplárenství a přispěje k plnění klimatických cílů. Model bude zároveň využívat nejefektivnější a nejmodernější formu podpory, která se bude odvíjet od situace na trhu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy