Kalamita v Jablonci by mohla skončit v pondělí. Potíže na chodnících, kočárek neprojede

Situace v Jablonci nad Nisou, kde město ve čtvrtek vyhlásilo kalamitní stav, se výrazně zlepšila. Mimořádné opatření bude zřejmě odvoláno v pondělí. Technické služby odvezly 3800 tun sněhu. Obtížně schůdné jsou ale nadále chodníky, komplikace přetrvávají na sídlištích. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Markéta Hozová.

"Pořád platí, že situaci s úklidem na sídlištích komplikují zaparkovaná auta. Je to taková kličkovaná a není to ideální," uvedla Hozová. Nadále zdarma je možné ve městě parkovat na městských parkovištích.

Obtížně se lidem chodí i po chodnících zařazených do zimní údržby. Ze 143 kilometrů chodníků v pětačtyřicetitisícovém městě se v zimě udržuje 60 kilometrů. "Jejich schůdnost ale není ideální, v některých případech jsou stále úzké a například kočárek neprojede. Navíc se vlivem oteplení vytvářejí koryta z měkkého sněhu," uvedl mluvčí.

Technické služby proto podle ní budou pokračovat v úklidu, odvozech sněhu a rozšiřování chodníků. "V souvislosti s mírnou oblevou se také dnes budou stahovat rozměklé sněhové vrstvy z ulic a hlavních parkovišť ve městě, aby vlivem poklesu teplot nedošlo k zmrznutí již rozježděného sněhu. Manipulace s ním je pak velmi obtížná až nemožná," řekla mluvčí. Město je jinak průjezdné a sjízdné bez omezení.

Kalamitní stav vyhlásila radnice ve čtvrtek, protože se nedařilo odklízet sníh ve lhůtách daných plánem zimní údržby. V sobotu a během noci na dnešek připadlo dalších pět centimetrů sněhu a poté začalo pršet. "Mokrý těžký sníh je komplikací zejména pro menší frézy, odklízení jde hůř," dodala Hozová.

Jablonec je podhorské město, kde je zimní údržba finančně i technicky náročná. Náklady na jeden den zimní údržby při aktuální situaci jsou až půl milionu korun. Kalamitní stav byl v jablonci naposledy vyhlášen v polovině ledna 2017, kdy za tři dny připadlo 60 centimetrů sněhu. Nákladní auta tehdy z města odvezla přes 600 fůr sněhu.

Související

Více souvisejících

Jablonec nad Nisou sníh Zima

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy