ČR pod náporem zimy: Kolaps dopravy, nefungují mobily, domácnosti bez elektřiny

Sníh a silný vítr dnes opět zablokovaly silnice i železnice a přerušily dodávky proudu. V krušnohorském Božím Daru trvá kalamitní stav, uzavřeny jsou všechny silnice z Božího Daru, silnice z abertamské křižovatky na Plešivec rozcestí, mezi Oldřichovem a Lužcem a také úsek mezi Stříbrnou a Bublavou. Policie dopoledne do odvolání uzavřela hlavní tah z Chomutova do Německa přes Horu Sv. Šebestiána, kde kamiony zablokovaly silnici.

V noci na pondělí znovu stoupl počet poruch elektrického vedení, bez proudu bylo 15.000 odběratelů. Nejvíc foukalo na Sněžce, kde vítr v poryvech dosahoval rychlosti orkánu - až 130 km/h. Podle meteorologů bude silný vítr slábnout až ve středu.

Počasí potrápilo hlavně horské oblasti v Čechách. V nejvýše položeném městě republiky, Božím Daru v Krušných horách, je od pátku kvůli přívalům sněhu kalamitní stav. Dopoledne hasiči kvůli ohrožení vlastní bezpečnosti padajícími stromy do hor nevyjížděli. Od 7. ledna, kdy začalo v kraji víc sněžit, odstranili víc než 365 spadlých stromů ze silnic a v souvislosti s počasím vyjížděli ke 168 událostem. V Karlovarském kraji začalo večer znovu sněžit a mrznout, na několika místech znovu blokovaly silnice kamiony, například na silnici I/13 na Chomutov u Stráže nad Ohří.

Horské oblasti se kvůli kalamitě potýkají s výpadky proudu a částečně i telefonního signálu. Záchranáři i samosprávy v kraji vyzývají lidi, aby do hor nejezdili. Státní podnik Lesy ČR nedoporučuje kvůli hrozbě pádu stromů vstup do lesů v Krušných horách.

Už třetí den komplikovaly padající stromy dopravu i dodávky elektřiny v Libereckém kraji. Od soboty hasiči k spadlým stromům vyjeli ve 180 případech, z toho dnes do 15:00 bylo takových výjezdů 30. Hasiči je odstraňovali i z hlavních silničních tahů. Některé silnice byly obtížně průjezdné i kvůli sněhovým jazykům. V dodávkách elektřiny se přes den situace postupně zlepšovala, k 15:00 bylo bez proudu asi 600 odběrných míst v kraji, odpoledne se to ale podle mluvčí ČEZ Soni Holingerové opět zhoršilo.

V republice zůstalo bez elektřiny k 17:00 skoro 5000 domácností. Počet odběrných míst bez proudu v distribučním území ČEZ podle mluvčí odpoledne kolísal mezi 3000 a 5000. Další distributor, E.ON, dodávky plně obnovil.

Uvázlý kamion dnes vpodvečer zablokoval silnici první třídy číslo 3 u Bošilce na Českobudějovicku. Uzavírka vozovky, která spojuje České Budějovice s Prahou, potrvá několik hodin.

Aktuální stav na Božím Daru: pic.twitter.com/I7By1dqwsg

— Policie ČR (@PolicieCZ) 14. ledna 2019

V Libereckém kraji také padající stromy komplikovaly dopravu i dodávky elektřiny. Hasiči kvůli nim v noci vyjížděli nejčastěji na Semilsku a Jablonecku. Ráno kvůli větru nejezdily vlaky mezi Desnou a Tanvaldem, trať se podařilo před 06:00 zprovoznit. V Jablonci nad Nisou platil od čtvrtka kvůli sněhu kalamitní stav, k dnešním 09:00 byl ale odvolán. Podle radnice je město již kompletně průjezdné, ale přetrvávají problémy s údržbou sídlišť. Kvůli popadaným stromům je od noci uzavřena silnice druhé třídy z Černého Dolu do Janských lázní v Krkonoších.

V západních Čechách u České Kubice na Domažlicku najel ráno nedaleko hranic s Německem mezinárodní rychlík do spadlého stromu. Ve vlaku jelo sedm cestujících a strojvedoucí, nikdo se nezranil. Doprava na trati byla na více než dvě hodiny přerušena. Kvůli stromům na trati byl zastaven provoz i mezi Nejdkem a Potůčky na Karlovarsku. Obnovení provozu se podle Správy železniční dopravní cesty předpokládá nejdříve v úterý v poledne.

Kvůli popadaným stromům byla od nedělního večera do dnešních 11:00 uzavřená silnice druhé třídy mezi krkonošskými středisky Černý Důl a Janské Lázně. Na silnici pod tíhou sněhu a větru popadalo asi 15 stromů. V Krkonoších platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice a možná vzroste. Podle horské služby je v Krkonoších mnoho turistických stezek kvůli přívalům sněhu neprůchodných a tyčové značení je místy zaváté.

V západních Čechách u České Kubice na Domažlicku najel ráno nedaleko hranic s Německem mezinárodní rychlík do spadlého stromu. Ve vlaku jelo sedm cestujících a strojvedoucí, nikdo se nezranil. Doprava na trati byla na více než dvě hodiny přerušena. Kvůli stromům na trati byl zastaven provoz i mezi Nejdkem a Potůčky na Karlovarsku. Obnovení provozu se podle Správy železniční dopravní cesty předpokládá nejdříve v úterý v poledne.

Rovněž na východě Čech dělalo počasí problémy. Kvůli padajícím stromům byla uzavřena silnice I/11 přes Suchý Vrch na Orlickoústecku a silnice na Mnich na Pelhřimovsku. Kvůli náledí a uvízlému kamionu byla přes den neprůjezdná i silnice I/37 u Ostrova nad Oslavou na Žďársku a nehoda tří aut zastavila provoz i na silnici I/38 u Dlouhé Brtnice na Jihlavsku.

Související

Více souvisejících

Počasí Zima sníh Boží Dar Krkonoše Krušné hory Karlovarský kraj doprava

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 11 hodinami

Teplé počasí vydrží i příští týden, mírně se ale ochladí

Ačkoliv teplé počasí vydrží i příští týden, mírně se ochladí. Podle ČHMÚ.cz teploty klesnou pod hranici 20 stupňů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy