Klíčový svědek v jízdenkové kauze odmítl vypovídat. Čeho se bojí?

Klíčový svědek v případu jízdenek pro pražský dopravní podnik (DPP), v níž čelí obžalobě lobbista Ivo Rittig či bývalý šéf DPP Martin Dvořák, dnes u soudu odmítl vypovídat. Bývalý ředitel papírny Neograph Vladimír Sitta starší zdůvodnil své rozhodnutí tím, že nechce způsobit případné nebezpečí trestního stíhání svému synovi. Ten je v kauze druhým hlavním svědkem a nejvyšší státní zástupce se nedávno dovolal proti pravomocnému rozhodnutí, které Sittu juniora zprostilo viny z údajného tunelování Neographu.

"Z důvodu aktivity nejvyššího státního zástupce není trestní řízení vůči mému synovi ukončeno. Mám obavu, že bych mu mohl způsobit trestní stíhání. Nebudu vypovídat," řekl dnes Sitta starší stručně u pražského městského soudu.

Za údajné tunelování Neographu byli původně obžalováni oba Sittové, soudy je ale postupně zprostily viny. Otec a syn své stíhání od počátku označovali za mstu lidí kolem lobbisty Rittiga motivovanou tím, že poukázali právě na aktuálně projednávaný případ jízdenek.

Předseda soudního senátu Petr Hovorka označil dnešní Sittovo rozhodnutí za překvapení. "Nečekal jsem to vzhledem k tomu, že svědek opakovaně podrobně vypovídal v přípravném řízení," uvedl. V úterý by měla přijít na řadu výpověď Sittova syna. Zatím není zřejmé, zda se muž nerozhodne mlčet stejně jako jeho otec.

"Pan doktor Sitta využil svého práva, které jako svědek má. Samozřejmě jsem jako u všech svědků vycházel z toho, že vypovídat bude," sdělil ČTK státní zástupce Adam Borgula. "Z mého pohledu je použitelná výpověď, kterou učinil v přípravném řízení, protože právo na obhajobu při ní nebylo žádným způsobem zkráceno," odpověděl na dotaz, nakolik pro něj dnešní vývoj představuje komplikaci. O tom, jak by důkazní situaci změnilo i případné odepření výpovědi Sitty mladšího, nechtěl spekulovat.

Dřívější policejní výpovědi Sitty seniora dnes soud přečetl z protokolů. Zakladatel Neographu, který pro dopravní podnik vyráběl jízdenky, tam uvedl, že jeho společník Jan Janků přišel s tím, že vztah mezi papírnou a DPP musí zprostředkovat firma Cokeville Assets.

Janků se prý netajil tím, že poskytování provizí této společnosti je pomocí Dvořáka Rittigovi. Podle obžaloby se peníze z dopravního podniku dostaly k lobbistovi právě přes tuto karibskou firmu.

Sitta senior tvrdí, že se později rozhodl iniciovat vypovězení smlouvy s DPP, prý se kvůli tomu setkal i s tehdejším pražským primátorem Bohuslavem Svobodou. "Vydal jsem pokyn k zastavení vyplácení provizí pro Cokeville Assets. Tím jsem přeťal penězovod, aniž bych tušil, jaké následky to pro mě bude mít," řekl Sitta policistům. Zmínil údajné vyhrožování a zastrašování, a to i ze strany policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila a státní zástupkyně Dagmar Máchové, kteří měli na starosti jeho vlastní stíhání.

V kauze dopravního podniku je včetně Rittiga, jeho právníků, Dvořáka a Janků obžalováno 17 lidí. Část z nich je stíhána za zpronevěru a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, část za praní špinavých peněz. Obžaloba zahrnuje tři různé zakázky DPP z roku 2008, nejznámější se týká právě tisku jízdenek papírnou Neograph. Podle státního zástupce přišel podnik v souvislosti s trestnou činností nejméně o 457,5 milionu korun, přičemž peníze částečně skončily u Rittiga i u Dvořáka.

Obžalovaní vinu odmítají. Dvořák, který dopravnímu podniku šéfoval v letech 2007 až 2011, dříve nazval proces divadlem. Rittig i jeho spoluobžalovaní právníci označili obžalobu za lež. Lobbista uvedl, že s Dvořákem nikdy nepodnikal a že se znali pouze z golfu nebo společenských událostí.

Deník Právo napsal, že Sitta starší uzavřel po sedmi letech dohodu o narovnání s novým vlastníkem někdejšího Neographu, který se dnes nazývá Security Paper Mill (SPM). Sitta dostal zaplaceno za zhruba sedmiprocentní balík akcií, které do loňska vlastnil. Všechny soudní spory, které proti sobě strany v souvislosti s převzetím firmy vedly, byly ukončeny. Stoprocentním vlastníkem SPM, jež je největším výrobcem ceninového papíru v Česku, se tak stala investiční společnost Delta Capital.

Související

Více souvisejících

Dopravní podník Praha Vladimír Sitta Ivo Rittig soudy Praha Neograph (papírny)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy