Slovák chystal teror v Praze? Obvinění mě uráží, islám není násilný, řekl u soudu

Slovák Dominik Kobulnický viněný z přípravy teroristického útoku v Česku plánoval před třemi lety teroristický čin ve slovenském Prešově. Chtěl na autobusovém nádraží nechat vybuchnout tlakový hrnec naplněný kovovými částicemi, řekl dnes u pražského městského soudu. Později ale své radikální názory získané z videí takzvaného Islámského státu přehodnotil, seznámil se blíže s islámskou vírou. Obžalobu z přípravy útoku v Praze, za kterou mu hrozí až patnáctiletý trest vězení, odmítá.

Kriminalisté na konci roku 2017 nalezli v pražském bytě pětadvacetiletého muže chemikálie k výrobě výbušnin a návodná videa. Doma měl chemické látky i časovače. Vysoce hořlavé a výbušné látky pak skladoval v panelovém domě. Podle státního zástupce Martina Bílého tím ohrožoval zdraví a život ostatních obyvatel.

"Nejsem vrah ani sebevrah, a to obvinění mě hluboce uráží," uvedl Kobulnický. Výbušniny chtěl odpálit na Silvestra, časovače měl doma z roku 2015, kdy plánoval výbuch v Prešově, vypověděl. Mladík řekl, že měl postup jak vytvořit bombu nastudovaný z internetu. "Tlakové hrnce používají povstalci, je to běžné," prohlásil. Pomocí kovových částí pak chtěl zajistit vyšší ztráty na životech. "Chtěl jsem udělat něco velkého," řekl soudu.

Později ale poznal v Hradci Králové muslimy, kteří byli umírnění a s extremismem nesouhlasili. Zjistil proto, že islám není násilné učení, řekl před soudem. Dříve znal islám pouze z videí na internetu, ke kterým se dostal již na základní škole. Oslovily ho hlavně bojové scény. Byl introvertní, měl problémy ve škole. V současné době svoje tehdejší chování odsuzuje, dodal.

Mladík je vedle přípravy teroristického útoku obžalovaný také z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, konkrétně takzvaného Islámského státu a Kavkazského emirátu. Na facebookovém profilu umístil symboly obou organizací, nosil také oblečení džihádistů. "Mrzí mě, jak jsem se prezentoval," uvedl k tomu Kobulnický. Neměl prý v úmyslu šířit násilí ani porušovat zákon. "Chci žít v klidu v ČR," prohlásil.

Soudkyně Silvie Slepičková se při dnešním jednání ptala Kobulnického také na jeho vztah k bývalému pražskému imámovi Sameru Shehadehovi, který čelí obvinění z podpory terorismu. Mladík uvedl, že mu Shehadeh vysvětloval modlení a učil ho. Odmítl podezření policie a tajných služeb, podle kterých se bývalý pražský imám radikalizoval. Podle Kobulnického Shehadeh naopak radikální islám odsuzoval.

Slovák také uvedl, že věděl o plánech Shehadeha opustit Česko. "Řekl mi, že odjíždí kvůli dětem a jejich škole," uvedl. Shehadeh opustil ČR v roce 2017, loni byl dopaden v Jordánsku a převezen zpět do Česka. Z podpory terorismu byl obviněn poté, co jeho bratr a švagrová vycestovali do Sýrie, kde se účastnili bojů v sesterské teroristické organizaci Al-Káidy. Imám jim podle obvinění pomáhal.

Kobulnický dnes zejména odpovídal na otázky soudkyně. Mimo jiné prohlásil, že by dříve jel bojovat za takzvaný Islámský stát, pokud by ho někdo oslovil. Vysvětloval také, jak uřízl kočce hlavu po vzoru poprav zajatců radikální organizace. Soudkyně se pak pozastavila nad tím, proč u něj policie nalezla fotografie vnitřního zázemí a zařízení pobočky Mc'Donalds, ve které pracoval.

V úterý by měl dotazy pokládat státní zástupce, advokátka obžalovaného a znalkyně Ludmila Čírtková, která se specializuje na obor forenzní psychologie.

Související

Soud, ilustrační foto

Kobulnický odmítá trest za propagaci terorismu, podal dovolání k Nejvyššímu soudu

Verdikt nad Slovákem Dominikem Kobulnickým, jenž si má odpykat pět let za propagaci teroristického hnutí, přezkoumá Nejvyšší soud (NS). Kobulnický podle databáze InfoSoud podal dovolání, což ČTK potvrdila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Městský soud by měl nyní dovolání spolu se spisem předat nejvyšší instanci k rozhodnutí.

Více souvisejících

Dominik Kobulnický (údajný terorista) soudy Praha Terorismus v ČR Samer Shehadeh (bývalý pražský imám)

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 47 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy