Zemřel novinář Karel Lánský. Osobnost roku 1968 a držitel Řádu bílého lva

Ve věku 94 let zemřel novinář Karel Lánský. Jako tehdejší pracovník Československého rozhlasu pomáhal po okupaci v srpnu 1968 udržet svobodné vysílání. Loni 28. října obdržel od prezidenta Miloše Zemana Řád bílého lva za zásluhy o republiku. O jeho úmrtí dnes informovala Radiožurnál jeho dcera. Poslední rozloučení se podle ní konalo v nejužším rodinném kruhu.

Karel Lánský se narodil 6. července 1924. Vyučený krejčí byl za války totálně nasazen v leteckém průmyslu, po osvobození vystudoval Vysokou školu politickou a sociální. Po válce vstoupil do KSČ, podílel se na organizaci spartakiád, pracoval v aparátu svazu mládeže i komunistické strany. V roce 1961 byl ze strany vyloučen a pracoval jako dělník.

Na jaře 1968 mu bylo členství v KSČ v rámci rehabilitací obnoveno a nastoupil do Československého rozhlasu, kde vedl vnitropolitickou redakci. Kvůli aktivnímu zapojení do protiokupačního vysílání musel odejít, až do odchodu do penze v roce 1984 pracoval jako dělník.

Patřil mezi signatáře Charty 77 a po listopadu 1989 se po dvou dekádách vrátil do rozhlasu. Mezi roky 1990 a 1992 byl ředitelem zahraničního vysílání Československého rozhlasu.

Karel Lánský úmrtí 1968

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy