Kauza útoku na Kvitovou se komplikuje: Obhajoba vznesla námitku podjatosti

V případu napadení tenistky Petry Kvitové dnes u krajského soudu v Brně obhajoba vznesla námitku na podjatost senátu. Podle obhájkyně soud v úterý nerozhodl veřejně o tom, jak bude Kvitová vypovídat. Senát následně rozhodl, že z řízení vyloučený není. Obhajoba proti tomu podá stížnost, kterou bude řešit olomoucký vrchní soud. Z činu je obžalován třiatřicetiletý Radim Žondra, který ale vinu popírá. Muži za vydírání a porušování domovní svobody hrozí až 12 let vězení.

Žondrova obhájkyně Lucie Janovská Nejedlá soud na úvod dnešní části hlavního líčení požádala, zda by mohl přehrát začátek úterního hlavního líčení. Předsedkyně senátu Dagmar Bordovská to odmítla s odůvodněním, že pro to není žádný důvod.

Podle obhájkyně ale soud měl v úterý veřejně rozhodnout, jak bude Kvitová vypovídat. Tenistka kvůli prožitému traumatu už dříve požádala, aby byla vyslechnuta v nepřítomnosti obžalovaného, soud jí to umožnil.

Dvojnásobná wimbledonská vítězka vypovídala v oddělené místnosti, zvuk byl do místnosti přenášen prostřednictvím reproduktorů. Podle obhájkyně tím, že soud o tomto nerozhodl veřejně, zkrátil obžalovanému procesní práva. Obhájkyně proto podala námitku nezákonnosti provedeného důkazu, následně i námitku podjatosti soudu. Senát rozhodl, že podjatý není, obhajoba proti tomu podá stížnost. Bude ji řešit Vrchní soud v Olomouci.

V plánu je dnes výslech dvou svědků, oba se dostavili. Číst se budou i listinné důkazy. Rozsudek dnes nezazní.

Žondra se podle žalobce v prosinci 2016 dostal do bytu Kvitové pod falešnou záminkou, že jde na revizi kotle. Napadl ji a vážně pořezal na ruce. Odešel, když mu nabídla 10.000 korun, které si vzal. Žondra vinu popírá, tvrdí, že tou dobou byl na stavbě v Napajedlích. Momentálně je ve výkonu trestu kvůli jinému případu.

Související

Petra Kvitová

Tenistka Petra Kvitová v Austrálii nenastoupí. Oznámila, že je těhotná

Dnes na Instagramu zveřejnila držitelka dvou triumfů z Wimbledonu z let 2011 a 2014 Petra Kvitová příspěvek hovořící o tom, že je těhotná a že tak se svým manželem a trenérem Jiřím Vaňkem očekávají letos v létě narození potomka. Třiatřicetiletá tenistka pak ale dál neuvedla, zda tato radostná skutečnost znamená konec její hráčské kariéry. Každopádně je jisté, že se nepřestaví na úvod sezóny v Austrálii. 
Kvitová si postupem do osmifinále splnila povinnost, favoritkou se necítí

Petra Kvitová a hekání soupeřky? Slaví postup do osmifinále Wimbledonu. "Jsem strašně ráda, že jsem to zvládla."

Jako zkoušku trpělivosti označila tenistka Petra Kvitová dnešní duel 3. kola Wimbledonu proti Srbce Nataliji Stevanovičové. Novinářům po vítězství 6:3, 7:5 řekla, že právě klidná hlava rozhodla o jejím postupu do osmifinále. Nejen, že se turnajová devítka vypořádala s odlišným stylem soupeřky a jejími hlasitými projevy během hry, ale zvládla také přestávku kvůli dešti v koncovce druhého setu. Postupem mezi šestnáct nejlepších tenistek splnila podle svých slov povinnost, jako favoritka turnaje se ale nevnímá.

Více souvisejících

Petra Kvitová Radim Žondra (napadení Kvitové) soudy Brno

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy