Řepka do tepláků? Soud mu napařil 15 měsíců natvrdo za zpronevěru

Soud dnes poslal někdejšího fotbalového reprezentanta Tomáše Řepku na 15 měsíců do vězení za zpronevěru. Souhrnný trest zahrnuje i fotbalistovo předchozí potrestání za internetové útoky na bývalou manželku, tedy za poškození cizích práv. Dnešní verdikt není pravomocný. Na místě se proti němu odvolali jak Řepkův obhájce, tak i státní zástupce, který se domáhal uložení dvouletého odnětí svobody.

Předsedkyně soudního senátu Alice Havlíková připomněla, že Řepka má z minulosti čtyři záznamy v rejstříku trestů a že se zpronevěry dopustil tehdy, když byl ve zkušební době podmíněného odsouzení za jiný skutek. "Za této situace nemáme skutečně příliš na výběr a bohužel již musíme přistoupit k nepodmíněnému trestu odnětí svobody," konstatovala.

Zároveň ale upozornila, že soud využil možnosti mimořádného snížení trestu pod spodní hranici zákonné sazby, a to "vzhledem k osobnosti obžalovaného". "Nedomníváme se, že je pachatelem závažné majetkové trestné činnosti. Předchozí odsouzení byla za drobnější přečiny - vyjma neplacení výživného," vysvětlila soudkyně.

Senát se ztotožnil s tvrzením obžaloby, že Řepka prodal v prosinci roku 2016 své známé za 1,2 milionu korun mercedes, který v té době už nevlastnil. Podle soudu tak neoprávněně nakládal se svěřenou věcí a naplnil zákonné znaky zločinu zpronevěry.

Vlastníkem luxusního vozu byla v době činu firma K & H, které sportovec auto předtím odprodal kvůli tomu, že byl v exekuci. Řepka s vozem tehdy jezdil na základě nájemní smlouvy. Svou známou na to sice při předání peněz upozornil, tvrdil jí ale, že nebude problém na ni vůz do dvou či tří měsíců přepsat. Ve smlouvě, kterou spolu sepsali, se zavázal, že pokud mercedes nepřevede do roka, zaplacenou částku ženě vrátí. To se však nestalo.

Pětačtyřicetiletý Řepka k věci dříve odmítl vypovídat, ze všech termínů hlavního líčení u Obvodního soudu pro Prahu 6 včetně dnešního se pak omluvil. Za zpronevěru mu vzhledem k výši údajně způsobené škody hrozilo dva až osm let vězení.

Státní zástupce Jan Scholle v dnešní závěrečné řeči uvedl, že tentokrát není možné uložení obecně prospěšných prací ani dalšího alternativního trestu - domácího vězení. Podotkl, že Řepka zpronevěrou spáchal zločin, nikoliv méně závažný přečin, takže v úvahu připadalo nepodmíněné či podmíněné odnětí svobody nebo také peněžitý trest. "Ten by byl na místě s ohledem na charakter trestné činnosti, jejímž motivem byla ziskuchtivost. Musel by však být citelný. A takový trest by byl vzhledem k ekonomické situaci obžalovaného nedobytný," upozornil Scholle.

Řepkův obhájce Jaroslav Jankrle požadoval, aby soud jeho klienta zprostil viny z důvodu, že skutek uvedený v obžalobě se fakticky vůbec nestal. Právník argumentoval tím, že Řepka auto své známé neprodal - k uzavření kupní smlouvy prý nemohlo dojít, protože žena věděla, že Řepka není vlastníkem vozu. Podle Jankrleho tak klient auto pouze "neplatně podnajal". Advokát připustil, že Řepka není Mirek Dušín, poznamenal ale, že to není trestné.

Bývalý obránce Ostravy, Sparty, West Hamu a Fiorentiny dostal v letech 2015 a 2016 dvakrát podmíněný trest za řízení v opilosti. Loni v květnu mu soud potvrdil 180 hodin obecně prospěšných prací za zanedbání povinné výživy. Za poškození exmanželky formou smyšlených erotických inzerátů dostal fotbalista původně souhrnný nepodmíněný trest půl roku vězení, odvolací senát Krajského soudu v Brně mu jej však zmírnil rovněž na obecně prospěšné práce. Musel totiž přihlédnout k tomu, že Řepka v mezičase první uložené práce vykonal. Podle informací ČTK Řepka v současné době čelí ještě dvěma dalším stíháním kvůli neplacení výživného.

Související

Tomáš Řepka

Řepka opustil vězení, před branou na něj čekala přítelkyně Kristelová

Bývalý fotbalový reprezentant Tomáš Řepka dnes odpoledne opustil borskou věznici v Plzni. Ve vězení strávil 226 dní, víc než třetinu trestu za zpronevěru luxusního vozu, internetové útoky na jeho druhou exmanželku a maření úředního rozhodnutí. O podmíněném propuštění dnes v neveřejném řízení rozhodl Krajský soud v Plzni a do věznice zaslal příslušný příkaz.
řepka, tomáš

Tomáš Řepka byl propuštěn z vězení. Soud mu uložil zkušební dobu

Krajský soud v Plzni dnes v neveřejném řízení rozhodl o propuštění fotbalisty Tomáše Řepky z vězení. Uložil mu zkušební dobu na tři roky a dohled probačního úředníka. Soud bývalému fotbalovému reprezentantovi také uložil povinnost, aby v rámci svých možností uhradil ve zkušební době způsobenou škodu ve výši 430.000 korun. ČTK to řekla mluvčí soudu Lucie Jíchová.

Více souvisejících

tomáš řepka zpronevěra soudy Praha

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 46 minutami

Aktualizováno před 53 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy