Krádeže zbraní po výbuchu ve Vrběticích: Soud potrestal šest lidí, jeden dostal vězení

Za krádeže zbraní po výbuchu v bývalém muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku uložil dnes zlínský okresní soud Zdeňkovi Šuranskému 34 měsíců vězení. Dalších pět lidí dostalo podmíněné tresty se zkušební dobou od 22 do 48 měsíců. Všech šest čelilo obžalobě z nedovoleného ozbrojování, dva z nich i z krádeže a tři z podílnictví. Většině hrozilo až osmileté vězení. Ani jeden obžalovaný nebyl podle spisu držitelem příslušného zbrojního průkazu nebo licence a věděli, že zbraně pocházejí z trestné činnosti.

Rozsudek není pravomocný, žalobkyně i Šuranský si nechali lhůtu pro odvolání.

Podle obžaloby vnikli Šuranský a Milan Chaloupka nejméně čtyřikrát do uzavřeného a střeženého areálu, a to mezi prosincem 2016 a jarem roku 2017. Uvnitř podle spisu kradli samopaly, součásti zbraní a výbušniny rozmetané do okolí explozí, některé z nich pak prodávali. Šuranský u soudu odmítl vypovídat. Chaloupka se k trestné činnosti doznal. Se Šuranským se prý na krádežích domlouval telefonicky, přičemž samopalům říkali v krycí mluvě šicí stroje a nábojům jehly. Do areálu podle něj šlo vniknout bez potíží, nebylo nutné přelézat žádný plot. "Policisty jsem tam v životě nikdy neviděl," řekl Chaloupka. Po odhalení krádeží policie posílila ostrahu oblasti.

Zbraně byly podle loňského vyjádření policie zrezavělé a poškozené. Členové skupiny je ale uváděli do provozu a přeprodávali. Šest samopalů si od Šuranského a Chaloupky podle obžaloby koupili bratři Antonín a Jakub Sekulovi, navíc přechovávali a hromadili střelivo. I oni odmítli u soudu vypovídat, v přípravném řízení však nákup zbraní přiznali. Některé z nich prý dále prodali, jiné si nechali, údajně jako sběratelské artefakty.

Šuranský také podle spisu některé součásti zbraní předal Yvoně Lopraisové, která je v krabici měla ve sklepě. Lopraisová řekla, že nebyla schopná posoudit, co v krabici je.

Před soudem nevypovídal ani Radim Skýpala, který doma podle obžaloby přechovával dva samopaly Jakubovi Sekulovi. V přípravném řízení se k tomu doznal. Většina obžalovaných ve svých závěrečných řečích činů litovala. "Byla to klukovina," uvedl Šuranský.

Trestní senát uložil Chaloupkovi trest 36 měsíců se zkušební dobou 48 měsíců, Antonínu Sekulovi 24 měsíců se zkušební dobou 24 měsíců, Jakubu Sekulovi 28 měsíců se zkušební dobou 36 měsíců, Lopraisové deset měsíců se zkušební dobou 24 měsíců a Skýpalovi 11 měsíců se zkušební dobou 22 měsíců. U Šuranského a Lopraisové jde o tresty souhrnné, dříve už totiž byli odsouzeni za krádeže. Žalobkyně žádala nepodmíněné tresty pro Šuranského i Chaloupku.

Jeden sklad ve Vrběticích vybuchl v říjnu 2014, druhý v prosinci téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Munice v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena. Oblast kolem druhého vybuchlého skladu pyrotechnici stále čistí od rozmetané munice.

Související

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Více souvisejících

výbuch ve Vrběticích na Zlínsku zbraně soudy Zlín

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

Sněmovní volby by vyhrálo ANO. Lidovci v průzkumech nadále zůstávají mimo Sněmovnu

Nejsilnější opoziční hnutí ANO by na přelomu dubna a května volila téměř třetina voličů, vyplývá z modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi. Samostatně by se do Poslanecké sněmovny dostalo šest politických stran a hnutí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy