ROZHOVOR | Češi do krytů? Konec raketové smlouvy INF může mít nedozírné následky, obává se profesor

ROZHOVOR – Raketová smlouva INF, která byla podepsána v roce 1987, vzala v uplynulých dnech za své. 1. února 2019 oznámily její vypovězení USA, o den později Rusko. „Pro Evropu to opět znamená budíček po celé generaci sladkého ničení obranných schopností ve prospěch sociálního státu,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jan Österreicher, profesor vojenské radiobiologie a garant oboru Bezpečnostní studia na vysoké škole CEVRO Institut.

Po USA vypovědělo raketovou smlouvu INF i Rusko. Jaký vliv to bude mít na bezpečnostní situaci ve světě?

Zmiňovaná smlouva zakazuje používání raket krátkého a středního doletu, to znamená rádius mezi 500 a 5500 kilometry. Zatímco dosud do Prahy z Kaliningradu nikdo dostřelit nemohl, nyní už může. A nejen do Prahy. V Dosahu 5500 km od hranic Ruské federace je celá Evropa. Ukončení této smlouvy znovu otevírá studenou válku v plné síle. Byť se obě strany snažily pomocí nových technologií minimalizovat nebo obejít text smlouvy, obě strany svou dohodu ctily. To už nemusí.

Znamená to také velkou výhodu obou stran v provádění rakových útoků mimo dostřel protivníka, ať již mluvíme o jakékoliv současném nebo budoucím konfliktu.

Vypovězení smlouvy INF je logickým krokem. V poslední generaci řada států usilovala o roli regionální mocnosti a v případě Číny i velmoci. Navíc smlouva INF omezovala pouze USA a Ruskou federaci, nikoliv ostatní státy. Tato konkurence a stahování technologického náskoku se nelíbí ani v Moskvě, ani ve Washingtonu. Proto onen návrat ke studené válce.

Co se vypovězením smlouvy INF mění pro Evropu, potažmo Českou republiku? Bude na nás Putin, obrazně řečeno, mířit raketami?

Pro Evropu to opět znamená budíček po celé generaci sladkého ničení obranných schopností ve prospěch sociálního státu. Podívejte se dnes na hranici vlivu Východu a Západu a zjistíte, že novodobá železná opona prochází od Pobaltí a dále napříč Ukrajinou, Tento posun je dán tím, že Východ svou první studenou válku prohrál a ztratil své satelity.

Pokud chceme udržet současné demokratické zřízení v Evropě, pak musíme obětovat část svého blahobytu ve prospěch vybudování skutečně obranyschopných sil. To zatím nikdo z evropských politiků nechápe.

Vezměme si jenom náš český příklad. České silové rezorty jsou svázány nesmyslnými právními pravidly, díky kterému nelze nic nakoupit. A navíc, tyto rezorty se musí řídit civilním správním právem. Ještě krůček a vojáci by si mohli odhlasovat, že do války nepůjdou. Tak takhle to rozhodně dál nejde. Demokracie v ozbrojených silách nemá co dělat, ozbrojené síly jsou pojistkou demokracie. A aby byly co nejlevnější, tak musí být řízeny slovem, nikoliv třemi a více kopiemi orazítkovaných, elektronicky schválených a poštou rozeslaných rozkazů.

Takže máme doma hromadu vlastní práce. Musíme akceschopnost našich dvou brigád rozšířit. A to nelze bez přispění společnosti. Naše společnost se bude muset smířit s takovými bolavými akcemi, jako jsou základní vojenská služba, znovu budování krytů (právě proti raketám blízkého a středního doletu), vytvoření obdoby Svazarmu, zrušení Správního práva v silových rezortech a mnoho dalších.

Ale nedělám si iluze, že by samotné zrušení smlouvy INF přimělo vlády v Evropě, natož v Čechách takovým razantním, leč potřebným krokům. Nebude se dít vůbec nic, do prvního útoku. Potom se začnou hledat viníci a dopadne to jako vždycky. Provedeme potrestání nevinných a vyznamenání nezúčastněných.

Jádrem sporu se staly ruské rakety 9M729 (na Západě označované SSC-8). Porušovala jimi Moskva smlouvu INF, jak tvrdí USA/NATO?

Ano, Ruská federace smlouvu porušuje a dělá to již 2 roky. Tyto rakety 9M728, v alianci označené SS-CX-7 a 9M729 s aliančním označením SSC-CX-8 jsou součástí raketového systému Iskander a jsou schopny doletět až 600 kilometrů /údaj zveřejněný agenturou ruskou agenturou Interfax v roce 2005/, což je o 100 kilometrů více než umožňuje smlouva.

Do výzbroje byly zařazeny již před 2 lety. Na druhé straně Rusové obviňují USA, že jejich bezpilotní prostředky mají dolet vyšší než 500 kilometrů. To však nejsou rakety.

Podaří se podle Vás v dohledné době nahradit smlouvu INF jinou úmluvou?

Nedělám si iluze, že by se povedlo smlouvu INF v dohledné době obnovit. Obě strany měly dostatek času na promyšlení všech potřebných kroků a opatření. A ukončení smlouvy přinese oběma stranám pomyslné rozvázání rukou a získání převahy nad jakoukoliv bojující třetí stranou. Jde o návrat k bipolárnímu vidění světa. Můžete si vybrat stranu, ale velmi těžko zůstanete mimo souboj.

Rusko i USA se snaží do světa vyvážet svoje raketové systémy, média píšou o "válce" mezi THAAD a S-400. Který z nich má navrch?

Zatím to vypadá, že navrch má Izraelské letectvo, kterému se povedlo v Sýrii eliminovat Rusy řízenou protiletadlovou obranu. Nemůžeme jednoznačně říci, který z obranných prostředků je lepší, pokud jej nevystavíme stejně schopné útočné síle.

Související

Michail Gorbačov a Ronald Reagan Komentář

Gorbačov a Reagan před 35 lety odepsali jaderné zbraně středního dosahu. Dialog a ústupky budou nezbytné i v budoucnu

Před pětatřiceti lety, 8. prosince 1987, podepsali vrcholní představitelé Spojených států a Sovětského svazu, prezident Ronald Reagan a generální tajemník Michail Gorbačov, smlouvu o likvidaci raket kratšího a středního doletu. Dokument otevřel cestu nejen k podstatnému omezení možnosti jaderného útoku v Evropě, ale také k ukončení studené války. Naopak, odstoupení od této smlouvy, k němuž se v roce 2019 uchýlila tehdejší administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa, bylo zřetelným signálem, že vztahy mezi Washingtonem (potažmo celým Západem) a Moskvou výrazně ochlazují, byť málokdo čekal, že dosáhnou krize současných rozměrů.
Vladimir Putin

Putin navrhl NATO nerozmisťovat v Evropě střely, které zakazuje smlouva INF

Rusko je připraveno nerozmístit v evropské části země své střely 9M729 Novator, které podle Spojených států porušují mezitím vypovězenou dohodu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), ale pouze za podmínky vstřícných kroků ze strany Severoatlantické aliance. Navrhl to dnes ruský prezident Vladimir Putin, uvedla agentura TASS.

Více souvisejících

INF (smlouva o likvidaci raket) Jan Österreicher (plukovník AČR) rozhovor USA (Spojené státy americké) Rusko Armáda České Republiky raketa SSC-8 NATO CEVRO Institut

Aktuálně se děje

před 39 minutami

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 2 hodinami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy