Policie navrhla obžalovat lobbistu Dědice, dle spisu přijal obří úplatek

Policie navrhla státnímu zástupci, aby ostravského lobbistu Martina Dědice obžaloval z přijetí úplatku. V souvislosti s nákupem tramvají pro ostravský dopravní podnik inkasoval podle kriminalistů dva miliony korun. Je to už třetí obžaloba, která s vlivným podnikatelem přímo souvisí. Další obvinění jsou stíháni za to, že do nákladů svých firem podle policie dávali výdaje spojené s úplatky.

"Vyšetřování skončilo. Policie odeslala návrh na podání obžaloby. Spis prostuduji a o návrhu rozhodnu," řekl dozorující státní zástupce Vít Koupil.

Uvedl, že obvinění souvisí s nákupem tramvají. Policie dospěla k závěru, že Dědic přijal úplatek. Dohodnuta byla podle kriminalistů částka 12 milionů korun a Dědic inkasoval dva. Obvinění, kteří uplatňovali v účetnictví peníze použité na úplatky jako náklady, způsobili podle policie škodu na daních za 8,5 milionu korun.

Policie se Dědicovou činností zabývá od roku 2014, kdy jej obvinila. V roce 2016 se k soudu dostala první kauza. Podle hlavní obžaloby Dědic manipuloval s některými ostravskými veřejnými zakázkami a za úplatky pomáhal firmám je získat. Podle státního zástupce získala Dědicova firma na úplatcích okolo 30 milionů korun. Dědic měl podle policie velmi úzkou vazbu nejen na ředitele městských společností Dopravní podnik Ostrava a Městská nemocnice Ostrava-Fifejdy, ale i na některé regionální politiky. Dědic již dříve u soudu označil obžalobu za pouhé představy státního zástupce. Trestní řízení považuje za zmanipulované a nezákonné.

Později přibyla druhá obžaloba kvůli daňovým únikům. Pokud padne obžaloba i v případu, jehož vyšetřování nyní skončilo, bude s největší pravděpodobností s předchozími spojena.

Policie loni v listopadu Dědice obvinila znovu, byl i krátce ve vazbě. Podle obvinění se podílel na legalizaci výnosů z trestné činnosti. Tuto čtvrtou kauzu policisté ještě vyšetřují. Týká se Dědicova konta v Lichtenštejnsku. Dědic i toto obvinění odmítá. "Jsem obviněn podruhé ze stejného skutku, kdy u prvního probíhá řízení před soudem," řekl už dřív.

Související

Krajský soud v Ostravě

Bral milionové úplatky? Soud projednává novou obžalobu v kauze lobbisty Dědice

Krajský soud v Ostravě začal dnes projednávat novou obžalobu spojenou s lobbistou Martinem Dědicem. Obžaloba, kterou soud sloučil s předchozími, souvisí například s přijímáním úplatků při modernizaci ostravských tramvají. Za zajištění zakázky pro společnost Pragoimex ve výši 300 milionů korun inkasoval Dědic podle obžaloby dva miliony korun. Dalších deset milionů korun měl slíbených, ale vyplaceny už nebyly. Dědic to odmítá.

Více souvisejících

Martin Dědic (lobbista) Ostrava Korupce

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 48 minutami

před 57 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy