Policie evakuovala Vrchní soud v Olomouci, dnes měl rozhodnout v kauze metanol

Policie dnes ráno kvůli anonymnímu nahlášení bomby evakuovala více než 120 lidí z budovy Vrchního soudu v Olomouci a uzavřela okolí. Evakuováno bylo také 15 dětí a tři dospělí z mateřské školky, která sousedí s vrchním soudem. Budovu soudu poté důkladně prohledali policisté, výbušninu nenašli. Po zhruba 2,5 hodině byla bezpečnostní akce ukončena a provoz v okolí soudu obnoven. Vrchní soud měl dnes dopoledne rozhodnout v případu šesti obžalovaných z ostravské větve metanolové kauz, jednání bylo kvůli anonymnímu telefonátu odloženo na březen.

Evakuace byla zahájena krátce před 09:00, kdy měl vrchní soud začít případ obžalovaných z metanolové kauzy projednávat. "Při prohlídce nebyl žádný nástražný výbušný systém nalezen. Opatření bylo ukončeno, provoz na uvedené komunikaci byl zcela obnoven," řekla krátce před polednem ČTK policejní mluvčí Irena Urbánková. Dodala, že policisté dál vyšetřují okolnosti anonymního telefonát o uložení bomby v budově soudu.

Podle mluvčího vrchního soudu Stanislava Cika bylo mezi evakuovanými také šest mužů obžalovaných v metanolové kauze. "Eskorta s obžalovanými byla vrácena zpět do věznice. Jednání bylo odročeno na 14. března," řekl novinářům Cik.

Opatření bylo ukončeno. Provedenou prohlídkou nebyl žádný nástražný výbušný systém nalezen. Policisté na případu nadále pracují a veškeré okolnosti a souvislosti zjišťují.

— Policie ČR (@PolicieCZ) 21. února 2019

Na místě od rána zasahovaly desítky policistů a přijela i dvě hasičská auta. Budovu a její okolí zkontroloval policista se psem vycvičeným na vyhledávání nástražných výbušných systémů. Část Masarykovy třídy vedoucí kolem budovy vrchního soudu byla zhruba hodinu uzavřena pro dopravu včetně tramvají a autobusů. Uzavřeny byly chodníky na obou stranách ulice. Na pokyn policie museli provozovatelé v okolí vrchního soudu uzavřít obchody a odejít.

Soud měl dnes rozhodnout v případě metanolové kauzy. Šesti obžalovaným z ostravské větve kauzy krajský soud uložil za ohrožování zdraví závadnými potravinami tresty vězení v rozmezí od pěti let a čtyř měsíců do osmi let a čtyř měsíců. Státní zástupce u pěti z šesti obžalovaných žádá vyšší tresty. Obžalovaní však vinu popírají a odvolací soud žádají většinou o zproštění. Případ se vrátil odvolacímu soudu v Olomouci podruhé. První rozsudek vrchní soud zrušil a vrátil kraji.

Otrávený alkohol od hlavních distributorů dodávali do Havířova i na Přerovsko, několik lidí po jeho pití zemřelo, uvádí obžaloba. Jde o poslední hlavní obžalované v kauze. Metanolová aféra vypukla v roce 2012 a vyžádala si pět desítek životů.

Související

Věznice, ilustrační fotografie

Dcera ubila matku sekyrou. Vrchní soud potvrdil přísný trest

Dcera si za loňské ubití matky sekerou odpyká 15 let vězení. Dnes to potvrdil pražský vrchní soud. Vražda se stala v rodinném domě na Orlickoústecku, který obě ženy obývaly. Měly spolu dlouhodobě komplikovaný vztah, mladší z nich vraždila v afektu po další z hádek. Právník dcery neúspěšně usiloval o to, aby znalci důkladněji prozkoumali její duševní stav. Podle něj byla v době činu nepříčetná.

Více souvisejících

Vrchní soud v Olomouci olomouc krimi bomby

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 45 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy