Převzetí MUS byl "faul na stát" za podpory ČSSD, řekl u soudu důležitý svědek

Bývalý předseda Fondu národního majetku (FNM) Roman Češka dnes označil převzetí Mostecké uhelné společnosti jejím managementem za "faul na stát" a uvedl, že se odehrálo za podpory ČSSD. U soudu s obžalovanými manažery řekl Češka z pozice svědka, že se v roce 1998 marně snažil zabránit jejich ilegálnímu postupu, který spočíval v nakupování akcií MUS z prostředků společnosti.

Obžaloba tvrdí, že Antonio Koláček, Jiří Diviš, Petr Kraus, Oldřich Klimecký a Marek Čmejla vytvořili nepřehlednou strukturu firem, aby zastřeli, že nejpozději od května 1998 vlastnili nebo měli pod kontrolou nadpoloviční většinu akcií MUS. Poté prý vyčkali, až cena akcií klesla, a od státu v roce 1999 koupili jeho podíl přes firmu Investenergy za výrazně nižší cenu. Česku tím údajně způsobili škodu nejméně 3,2 miliardy korun. Podíl jim prodala vláda současného prezidenta Miloše Zemana.

"K převzetí společnosti prokazatelně používali její peníze, samozřejmě přes někoho. ČSSD se stavěla jednoznačně za lidi, kteří to dělali," řekl Češka novinářům. "ČSSD na tom měla zájem, podporovala to převzetí. Byla to startovací jiskra, kdy začali vystupovat proti Fondu národního majetku. Tehdy pan Zeman vykřikoval něco o tom, že pan Češka půjde do tepláků," uvedl bývalý poslanec za ODA Češka u soudu.

Češka jakožto předseda výkonného výboru FNM před více než 20 lety veřejně upozorňoval na skupování akcií MUS a na to, že jde o nepřátelské převzetí uhelné společnosti.

"To, že někdo začal skupovat akcie MUS, byla pro stát nepříjemná situace," konstatoval Češka. Zjistil prý tehdy, že ze společnosti jsou vyváděny peníze v objemu zhruba 3,5 miliardy korun směrem ke společnosti Newton, kterou založil Koláček. "Nám to tehdy zapadalo do toho obrázku nepřátelského převzetí," poznamenal. "Nepřátelské" definoval tak, že se jednak dělo za peníze společnosti, jednak ve skrytu, protože manažeři nesplnili svou zákonnou povinnost - nenahlásili, že ovládli určitý podíl společnosti.

V dubnu 1998 nechal Češka svolat mimořádnou valnou hromadu, při níž se pokusil odvolat Koláčka a Klimeckého z vedení MUS. Neuspěl, protože vyšlo najevo, že už ve firmě mají majoritu. Později se obrátil na policii, jíž předložil mimo jiné listiny ze "soukromého archivu" člověka, který ho prý na snahy o ovládnutí MUS jako první upozornil a kterého dnes před soudem nechtěl jmenovat.

"Z lidského hlediska chápu vaši snahu nezpůsobit dané osobě potíže, ale podle zákona jste povinen tuto osobu označit," konstatovala soudkyně Silvie Slepičková s tím, že svědectví tohoto člověka by pro soud mohlo být významné. Češka nakonec připustil, že informace dostal od svého tehdejšího poradce Ivana Dunovského. Uvedl, že se bojí o mužovu bezpečnost, protože obžalovaní bývalí manažeři MUS vůči němu mohou cítit zášť.

"Podávali jsme trestní oznámení. Doufali jsme, že policie prošetří, jestli došlo k vyvádění peněz, nebo ne. Přestože jsme poskytli detailní informace ke všem transakcím, nic se nestalo," podotkl Češka.

Obžalovaní exmanažeři aktuální obžalobu odmítají a vymezili se i proti dnešní Češkově výpovědi. Koláček opakovaně popřel, že by z MUS vyváděli peníze. "Eventuálně jsme je investovali nebo půjčovali. Vše, co se mělo vrátit - kromě některých nevydařených investic - se vrátilo. Společnost procházela pravidelnými audity a v každém roce jsme dostali potvrzení, že všechny investice jsou v pořádku," uvedl. Podle něj nemá Češka žádné důkazy, jen "krabici papírů", která posloužila i prokuratuře ve Švýcarsku. Tamní soudy pak manažery uznaly vinnými z podvodu a praní špinavých peněz.

To, co Češka nazval "nepřátelským převzetím", umožnilo podle Koláčka restrukturalizaci a celkovou transformaci MUS. Totéž tvrdí i Kraus. "Záchranný plán skončil velmi úspěšně," řekl. "Pan svědek je velký příznivec konspiračních teorií. Kombinuje svoje domněnky a vytváří konstrukt, ze kterého státní zástupce ve Švýcarsku a také v Česku vytvořili konstrukci, kvůli které tady dneska sedíme," doplnil Diviš.

Související

Miloš Zeman

Prezident Zeman u soudu hájil privatizaci Mostecké uhelné

Prezident Miloš Zeman dnes při svědecké výpovědi u soudu hájil prodej státního podílu v Mostecké uhelné společnosti (MUS), který v roce 1999 schválila jeho vláda. MUS podle něj nebyla strategickou společností a vláda byla ráda, že se menšinového podílu zbaví.
MUS

V kauze Mostecké uhelné vypovídal miliardář Bobela, obviněného Koláčka se zastal

V kauze údajného tunelování a podvodného ovládnutí Mostecké uhelné společnosti (MUS) u soudu vypovídal miliardář a někdejší spolumajitel firmy Vasil Bobela. Mimo jiné uvedl, že v roce 1999 neměl management MUS pochyby o zákonnosti svého jednání, protože policie nic protiprávního neodhalila. Na některé z položených otázek dnes Bobela nicméně odmítl odpovědět, aby si nepřivodil nebezpečí trestního stíhání.

Více souvisejících

MUS Fond národního majetku ČSSD soudy Antonín Koláček (odsouzený v kauze MUS)

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 2 hodinami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

Macron: Pokud Rusko prolomí frontu, je možné vyslat na Ukrajinu západní vojska

Francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru pro týdeník The Economist znovu otevřel otázku nasazení západních pozemních jednotek na Ukrajině. Podle něj by se tak mohlo stát v případě, že by Rusko prolomilo frontovou linii a Kyjev by požádal o pomoc.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy