Bitva nad Českem: Nepomuk si připomněl 75 let od sestřelení amerického bombardéru

V Nepomuku na Plzeňsku si dnes přes 300 lidí připomnělo 75. výročí sestřelení amerického bombardéru B-24 Liberator. V jeho troskách zahynulo 22. února 1944 na nedalekém vrchu Dubeč deset členů posádky. Leteckou bitvu s německými stíhačkami Messerschmitt přežil jen boční střelec Raymond Noury. Nepomuk po druhé světové válce dvakrát navštívil a v prosinci 2013 zemřel v Americe ve věku 90 let. Akci spojeneckých letců u města chápou místní jako velmi důležitou, řekl ČTK starosta Jiří Švec.

Při pietním aktu přeletěly na nepomuckým náměstím dvě bojové stíhačky JAS-39 Gripen, hrála Ústřední hudba Armády ČR a věnce pokládala také čestná jednotka. Kolona amerických vojenských historických vozů, jichž přijelo na náměstí asi 20, pak vezla květiny a věnce čtyři kilometry ke kovovému pomníku přímo na místo pádu letadla na Dubeč, kde je hrob amerických letců. "Památník, kam vede turistická cesta z Nepomuku přes Klášter, je hojně navštěvovaný," uvedl Švec.

Místní muzeum otevřelo před pěti lety expozici k této události. Ukazuje části letadla včetně dvou motorů a vrtulí i některé osobní věci členů posádky, které v roce 1991 vykopali na Dubči místní nadšenci.

"Nejvíce cenné jsou osobní předměty - identifikační známky čtyř pilotů, které měli na sobě," uvedl historik Karel Foud, který expozici v patru muzea s městem a místními nadšenci připravil. Ve vitrínách jsou také zavírací nůž, přezky, rukavice, lodička, část pancéřové vesty a dále osobní předměty jako medailonky a hodinky.

"Nově teď přibyly části messerschmittů, které sestřelily ten bombardér," uvedla Eva Járová Honsová z muzea. Dne 22. února 1944 při operaci Argument spadly tři americké bombardéry - další u Horšovského Týna a Prachatic, a čtyři německé stíhačky, z nichž části jedné, které byly při odborném výzkumu v roce 2014 nalezené u Líšťan na Plzeňsku, jsou odedneška v Nepomuku. "Fragmenty motoru, podvozkové nohy, raketnice a kyslíkové lahve," popsala.

Do muzea chodí podle Honsové ročně přes 2000 zájemců o vojenskou historii i místní. "Když tu byl dvakrát Raymond Noury, tak tu byla veliká účast a lidé ho brali jako osvoboditele," dodala. Noury stál v únoru 1944 u okna letounu, z něhož vypadl, ztratil vědomí, ale padák se mu automaticky otevřel a přistál. Až po válce v Americe zjistil, že všichni jeho přátelé z letounu zahynuli.

Bitva 22. února byla podle Fouda důležitá kvůli tomu, že byla první, která se za druhé světové války mezi Američany a Němci odehrála nad územím předmnichovského Československa. Z dalších dvou liberátorů se nedochovalo takřka nic. Stroj, který se zřítil u Nepomuka, se zabořil do měkkého terénu a motory se našly ve čtyřmetrové hloubce. "Je úžasné, že se to dochovalo v té celistvosti, že to je kolekce, která v republice nemá obdoby," řekl Foud. Trosky z bombardéru, stejně velkého jako létající pevnosti B-17, nejsou v takovém rozsahu v ČR nikde.

Svaz 20 amerických letounů, jejichž cílem byla továrna na stíhačky značky Messerschmitt u Řezna, odstartoval v únoru 1944 ze základen v jižní Itálii. Američané a Britové tehdy soustředěně bombardovali německé letecké továrny kvůli připravované invazi. Kvůli souvislé oblačnosti nebo kouři u Řezna piloti bomby neshodili a letěli na náhradní cíl - plzeňskou Škodovku. Během krátkého přeletu nad protektorátem stroje zasáhla těžká palba německých stíhačů a protiletadlové obrany Plzně. "Během jediné bitvy, která trvala pár desítek minut, spadlo sedm letadel a zahynulo 21 mužů, z toho 20 Američanů a jeden Němec," dodal Foud.

Související

Ilustrační foto

Cvičný letoun RAF absolvoval první let nad Českem

Na letišti Podhořany na Chrudimsku se dnes na území České republiky uskutečnil první let letadla Miles M14A Magister Mk.I. V letounu vyrobeném v roce 1938 v Anglii cvičně létali piloti RAF za druhé světové války.

Více souvisejících

Letadla II. světové války II. světová válka historie Plzeňský kraj B-24 Liberator

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 2 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

Požár ve Frýdku-Místku: Hasiči zachránili 17 lidí z hořícího domu

V noci ze soboty na neděli zaměstnal hasiče požár bytu ve Frýdku-Místku. Na místě zasahovalo celkem šest hasičských jednotek. Dům se podařilo evakuovat, škoda jde do jednotek milionů korun. Příčinu požáru má stanovit probíhající vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy