Matějská pouť otevřela brány. Novinkou je Techno power, jen pro silné žaludky

Obyvatelé hlavního města i mimopražští turisté využili slunečného dne k návštěvě Matějské pouti, která dnes začala na pražském holešovickém Výstavišti. Stovky atrakcí, včetně novinek jako adrenalinové To Scan a Techno power, si budou moci lidé vyzkoušet po zhruba dva měsíce. Dnes i přes poněkud chladnější počasí dorazily do areálu první tisícovky dospělých a dětí.

"Start letošní Matějské pouti se vydařil, postupně přichází více a více lidí," řekla organizátorka Eva Kočková. Letos podle ní nabídne pouť návštěvníkům nově také farmářské trhy, které se budou konat každý pátek, sobotu a neděli v dolní části areálu. "Další novinkou je předprodej vstupenek v Ticketportal, aby lidé nemuseli stát před Výstavištěm dlouhé fronty," dodala Kočková.

Z atrakcí se do Prahy vrátily zahraniční Katapult, Dům naruby nebo oblíbený volný pád Golmine Tower. Z dolní části areálu však zmizela desetiletí stará horská dráha, které byla stejně jako několika dalším atrakcím vypovězena nájemní smlouva. "Náhradou za horskou dráhu máme tři menší bobové dráhy a klasický Super Mouse, který sem jezdí každý rok s holandským lunaparkem," uvedla organizátorka. V dolní i horní části areálu jsou podle ní také dvě nová obří kola.

Stejně jako v minulých letech se i letos 1. dubna uskuteční charitativní den pro děti z dětských domovů, azylových domů a handicapované děti. Vedle volného vstupu na atrakce je čeká i hudební vystoupení. Zájemci také mohou na Výstavišti navštívit expozici animačního studia Pixar, které zde představuje skicy, kresby a modely z filmů, jako je Příběh hraček, Auta nebo Ratatouille.

Každý rok navštíví Matějskou pouť desetitisíce lidí. Přesnou návštěvnost ale organizátoři neví, protože ve všední den se vstupné neplatí. Loni i přes nepřízeň počasí dorazilo poslední víkend poutě až 50.000 lidí denně. Ceny atrakcí zůstaly na loňské úrovni, víkendové vstupné činí 30 korun.

Historii Matějské pouti eviduje Národní knihovna v záznamech od roku 1595, díky únorovému termínu svátku svatého Matěje jde o první jarní pouť v Evropě. Původní poutě byly v okolí dejvického kostelíka, v místech, kterým se dnes říká Na Babě nebo U Matěje.

Související

Ilustrační foto

Začala tradiční Matějská pouť. O které atrakce je největší zájem?

První tisíce dětí i dospělých vyrazily na pražské holešovické Výstaviště, kde dnes začala Matějská pouť. Ze 115 atrakcí, pro menší i větší odvážlivce, mohou lidé vybírat do 13. dubna. Součástí akce jsou i farmářské trhy a den pro handicapované děti a děti z azylových a dětských domovů.
Ilustrační foto

Matějská pouť nabídne víc zábavy než loni, novinkou bude atrakce King

Matějská pouť, která letos začne 22. února, nabídne na pražském Výstavišti 115 atrakcí, o 15 více než loni. Ceny zůstaly stejné jako loni, tedy od 30 do 150 korun. Novináře o tom dnes informoval organizátor Václav Kočka starší. Letošní novinkou bude například 55 metrů vysoké kolo s uzavřenými kabinkami nebo atrakce zvaná King, která návštěvníky přetáčí různými směry.

Více souvisejících

Matějská pouť Výstaviště Praha kolotoče Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy