Vězení ve Švýcarsku? Koláček z kauzy MUS se nechystá nastoupit výkon trestu

Podnikatel Antonio Koláček se nechystá nastoupit do vězení ve Švýcarsku. Do konce února tam podá návrh na odklad výkonu trestu. I pokud by mu švýcarské úřady nevyhověly, v určené datum 2. května se do věznice pravděpodobně nedostaví. Řekl to dnes na setkání s novináři s tím, že se chce účastnit všech termínů hlavního líčení v české větvi kauzy Mostecké uhelné společnosti (MUS).

Koláček si má počátkem letošního května začít odpykávat trest 52 měsíců odnětí svobody, který mu v souvislosti s MUS uložila švýcarská justice. Dostavit by se měl do zařízení v kantonu St. Gallen, konkrétně do městečka Buchs, které leží poblíž hranic s Lichtenštejnskem.

"Rozhodnutí bych rád nechal až na poslední chvíli. Je ale dost pravděpodobné, že nenastoupím," uvedl obžalovaný podnikatel, jenž dříve působil v představenstvu MUS. Doplnil, že počítá i s variantou, že na něj Švýcarsko vydá mezinárodní zatykač.

Nástup do švýcarského vězení chce Koláček oddálit "co nejdál to půjde", aby se mohl hájit u českého soudu. Řekl, že pobyt ve švýcarském vězení, kde se má starat o zvířata a rostliny, by mu sice pomohl zbavit se některých starostí, zároveň by ale znamenal útěk před českým procesem.

Hlavní líčení u pražského městského soudu je zatím rozplánované do letošního října, může se však dále protáhnout. Pokud by Švýcaři Koláčka uvěznili, český soud by jeho stíhání zastavil, jestliže by dospěl k závěru, že muž byl v obou státech souzen za totožné skutky.

"Uvidíme, jak bude Švýcarsko na můj návrh reagovat. Já Švýcarsku nerozumím, tam je možné úplně všechno," dodal muž, který s rozsudkem švýcarských soudů nesouhlasí. Podle něj totiž neměly právo zasahovat v kauze MUS do českých interních záležitostí a navíc ani neznají potřebný kontext.

Koláček už si prý zjišťoval, jaký režim by jej ve vězení čekal. Popsal, že první dva až tři měsíce by "nemohl vůbec nic", poté už by směl telefonovat a zhruba od devátého měsíce by mohl získat volno o víkendu a pohybovat se tak v rámci Švýcarska.

Česká obžaloba viní Koláčka a čtyři další muže z podvodného ovládnutí MUS jejími vlastními prostředky. Státu tím podle ní způsobili škodu přesahující 3,2 miliardy korun. Za podvod a zneužití informací v obchodním styku hrozí manažerům až deset let vězení. Všichni obžalovaní vinu odmítají.

Související

Ilustrační fotografie.

Žalobce žádá pro Koláčka z kauzy MUS 7,5 roku vězení a propadnutí majetku

Státní zástupce žádá pro někdejšího manažera Mostecké uhelné společnosti (MUS) Antonia Koláčka 7,5 roku vězení, propadnutí veškerého majetku a zákaz působení ve vedení firem. Pro dalšího manažera Oldřicha Klimeckého navrhl odnětí svobody od pěti do 7,5 roku. Uvedl to dnes v závěrečné řeči u pražského městského soudu. 
MUS

V kauze Mostecké uhelné vypovídal miliardář Bobela, obviněného Koláčka se zastal

V kauze údajného tunelování a podvodného ovládnutí Mostecké uhelné společnosti (MUS) u soudu vypovídal miliardář a někdejší spolumajitel firmy Vasil Bobela. Mimo jiné uvedl, že v roce 1999 neměl management MUS pochyby o zákonnosti svého jednání, protože policie nic protiprávního neodhalila. Na některé z položených otázek dnes Bobela nicméně odmítl odpovědět, aby si nepřivodil nebezpečí trestního stíhání.

Více souvisejících

Antonín Koláček (odsouzený v kauze MUS) MUS Švýcarsko

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy