Zakázaná metoda při porodu? Dítě je postižené, spor rodiny s FN Olomouc se vleče už sedm let

Již poněkolikáté od začátku roku zrušil olomoucký okresní soud nařízené jednání v případu sporu rodiny Blaťákových a olomoucké fakultní nemocnice kvůli porodu jejich dcery. Dítě se narodilo těžce postižené a rodina z toho viní zdravotnický personál, který podle ní při porodu pochybil, nemocnice to odmítá. Rodina, která se o nyní osmiletou dceru stará v domácí péči, nemocnici žaluje o 16,9 milionu korun. Jejich žalobu okresní soud zamítl, případ mu však před půldruhým rokem vrátil krajský soud. Případ soudy projednávají už sedmým rokem.

Krajský soud zrušil rozsudek okresního soudu na konci října 2017. Spis se vrátil okresnímu soudu loni v březnu. Jednání soudce nařídil letos v lednu, poté v únoru, na začátek března, konec března a poslední termín je nyní 2. dubna.

"V případu byly i další procesní věci. Kvůli dovolání byl spis ještě na vyšším soudu. Poté jsme nařídili doplnění znaleckých posudků. Figurují tam tři ústavy, takže to trvalo. Když jsem nařídil jednání, stále to chtěli odročovat. Buď mají znalci dovolenou nebo advokáti mají již nařízené jednání," řekl ČTK soudce okresního soudu Libor Brokeš.

V Olomouckém kraji jde o jeden z největších soudních případů kvůli údajně zanedbané zdravotní péči. Lucie se v porodnici Fakultní nemocnice v Olomouci narodila v říjnu 2010 s poškozeným mozkem. Případ dostal u soudu spisovou značku v roce 2012, první jednání se uskutečnilo v lednu 2015. Spor brzdily dlouhou dobu odlišné pohledy znalců na postup lékařů.

Okresní soud nakonec v březnu 2017 rozhodl o tom, že se jejich pochybení neprokázalo, nebyla prokázána příčinná souvislost narození těžce postiženého dítěte s poskytnutou lékařskou péčí. Krajský soud ale rozsudek zrušil s tím, že se okresní soud nevypořádal se všemi okolnostmi kolem porodu a je potřeba doplnit dokazování.

Spor se vede o to, zda lékaři postupovali při porodu správně, nebo zda použili zakázanou metodu, takzvanou Kristellerovu expresi, při níž porodník tlačí loktem na břicho rodičky. Nemocnice to odmítla, podle otce dítěte však metodu použili, což mělo za následek prasknutí dělohy a přidušení dítěte.

Na případ měly vliv i další okolnosti. Žena nejprve rodila přirozenou cestou za pomoci vakuového zvonu, dítě však bylo kvůli těhotenské cukrovce matky příliš velké. Holčička se narodila s váhou 4,5 kilogramu, její hmotnost byla přitom při posledním ultrazvukovém vyšetření odhadnuta o více než kilo nižší. Podle žalobců zdravotníci nepřistoupili včas k císařskému řezu.

Žalobci se kromě soudního sporu snaží různými cestami upozornit na to, že sociální systém nemyslí na rodiny, které se rozhodly samy o těžce postižené děti starat a finančně to nezvládají. Na situaci už před časem upozornili například netradiční cyklopoutí z Olomouce do Říma s audiencí u papeže Františka.

Aktualizováno 24. května 2024 12:11

Zemřel známý herec a režisér Jan Kačer

Související

příprava na porod

Moderní porod: Pupečníková krev může zachránit život i vyléčit nemoci

Blíží se porod, probíráte se svým lékařem spoustu informací, co vás vlastně v následujících týdnech čeká, a stále si nepřipadáte dost připravená? Takové starosti trápí asi každou nastávající maminku. Dobrou zprávou je, že většinu situací nakonec příroda a lékaři dokáží zařídit tak, že se svého miminka dočkáte i bez dokonalého naplánování. Nicméně existuje pár záležitostí, které je přece jenom dobré promyslet předem, a to je například odběr pupečníkové krve a tkáně pupečníku. Tento krok lze totiž provést pouze v jedinečném okamžiku narození děťátka, a proto je dobré toto rozhodnutí zvážit včas.
těhotenství

Průměrný věk prvorodiček v ČR za posledních pět let klesl o téměř dva roky

Průměrný věk prvorodiček v ČR za posledních pět let klesl o téměř dva roky z 30,7 roku na 28,8 roku. Plně kojených je při propuštění 75 procent dětí, asi pětina dětí je ale v porodnici dokrmována. Vyplývá to z průzkumu projektu Průvodce porodnicemi, o kterém informovala v tiskové zprávě společnost Aperio. Respondentky v on-line dotaznících hodnotily svou porodnici v letech 2017 až 2021, vyplnilo jich ho více než 5200.

Více souvisejících

porody soudy Fakultní nemocnice Olomouc

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Nemocnice sdělila nové informace o stavu postřeleného Fica

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe, uvedla dnes odpoledne nemocnice v Banské Bystrici, kde se léčí ze střelných zranění po atentátu z minulého týdne. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v rozhovoru pro RTVS řekl, že premiérův stav je stále vážný, ale stabilizovaný.

včera

včera

včera

včera

včera

Nepravdivé a neslýchané. Izrael se brání obvinění z genocidy v Pásmu Gazy

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v pátek označil obvinění z genocidy, které vůči Izraeli vznesla Jihoafrická republika (JAR), za nepravdivé a neslýchané. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy