Dnes končí masopust, řadou měst projde tradiční průvod masek

Tradičními průvody maškar dnes v Česku končí masopust. Rej masek za hudebního doprovodu projde několika místy Prahy, průvody se chystají také například v Českém Krumlově, Ostravě, Brně, Táboře nebo Českých Budějovicích. Období masopustu skončí Popeleční středou, kdy křesťanům začíná čtyřicetidenní postní období před Velikonocemi.

Masopustní průvod s kejklíři, akrobaty a velkými loutkami vyjde například v 17:00 z pražského náměstí Jiřího z Poděbrad. Zabijačkové pochoutky, které k masopustu neodmyslitelně patří, se zde však budou podávat už od 11:00 hodin. Lidé v maskách se odpoledne sejdou také u křižovatky ulic Bělohorská a Pod Královkou, odkud vyrazí do břevnovského kláštera. Pořadatelé ocení deset nejkrásnějších dětských masek.

Masopustem ožije i východ Prahy. V Dolních Počernicích bude maškarám na cestu vyhrávat dechová hudba. Průvod se vydá ve 13:00 hodin od základní školy ulicemi Národních hrdinů, Českobrodská a Novozámecká, aby své putování zakončil v hotelu Svornost masopustní veselicí.

Na ostravském Masarykově náměstí se uskuteční masopustní slavnosti na téma Znovuzrození v renesanci. Maškarní průvod vyjde v 17:00. V Brně bude takzvaný fašank na náměstí Svobody. V Táboře půjde masopustní průvod s živou kozou od Žižkova náměstí k náměstí T. G. Masaryka.

Masopustní veselice se chystá i na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. a v jeho blízkém okolí. Už dopoledne začnou oslavy také například v Hlinsku na Chrudimsku, průvod masek projde rovněž Českým Krumlovem.

Masopustní veselí končí večer před Popeleční středou, kdy se tradičně konají zábavy spojené s pochováváním basy a začíná období čtyřicetidenního půstu do Bílé soboty. Ta připomíná den, kdy Ježíš ležel v hrobě, letos vychází na 20. dubna. Celkem trvá období půstu o několik dní déle, protože křesťané v neděli půst nedrželi. Písemné zmínky o masopustních rejích z Čech i Moravy jsou dochovány ze 13. století, i když svátek je zřejmě ještě staršího data.

Související

Masopust Nákří Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Povedl se? Masopust v Nákří opět potvrdil svou jedinečnost a originalitu

Pro jižní Čechy zcela netradiční, pro jednu z obcí v těsném sousedství temelínské elektrárny ale zcela běžná masopustní koleda, byla v sobotu 18. února znovu po roce k vidění v Nákří na Českobudějovicku. Kdo by čekal obvyklou růžičkovou, mečovou, či slaměnou koledu, čekal by marně. V Nákří totiž typické „kolečko“ netančí „mládenci“, ale třeba mušky Lihomilky, žokejky, kostlivci, Mexičané, asijské prodavačky nebo „fakt vostrý“ rockeři.
Ilustrační fotografie.

Masopust je na pořadu dne. Prastará tradice úspěšně přetrvala dodnes

Mezi oblíbené lidové slavnosti se v minulosti řadil masopust, nazývaný třeba také jako fašank. Písemnými prameny je doložen již z období 13. století, jeho původ lze hledat ve starých pohanských oslavách spojených s odchodem zimy a příchodem jara. Masopustní veselí se neslo ve znamení zábavy, dobrého jídla a pití i specifických zvyků či průvodů masek. Mnohé tradice přetrvaly dodnes. 

Více souvisejících

Masopustní průvod život

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy