Další rána pro Kliniku? Spor o peníze se musí řešit znovu, nařídil Nejvyšší soud

Obvodní soud pro Prahu 3 musí znovu projednat spor mezi Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, kolektivem Autonomního sociálního centra Klinika a jeho zástupkyní Terezou Virtovou. Úřad uspěl u Nejvyššího soudu s dovoláním proti verdiktu, podle kterého lidé kolem Kliniky nemuseli platit státu za údajně neoprávněné několikaměsíční užívání nemovitosti. Spor je veden o 360.000 korun.

Autonomní centrum už v budově nesídlí. Nový majitel, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), nechal objekt v polovině ledna exekučně vyklidit na základě jiného soudního verdiktu.

V kauze, kterou nyní znovu otevřel Nejvyšší soud, chtěl stát peníze za období od března 2016, kdy aktivistům skončila smlouva o roční výpůjčce objektu v pražské Jeseniově ulici, do začátku října téhož roku, kdy nemovitost získala Správa železniční dopravní cesty.

Aktivisté se podle žaloby užíváním budovy a pozemku obohatili na úkor státu. Klinika tehdy neplatila nájemné, hradila ale tisícikorunu denně za porušení smlouvy.

Právník Kliniky argumentoval tím, že autonomní centrum sloužilo ku prospěchu veřejnosti a nevytvářelo žádný zisk. Obohatit se tak nemohlo. Aktivisté ve sporu viděli snahu o zastrašení kolektivu.

Exekutor Ivo Luhan, který prováděl exekuci Kliniky, zablokoval člence našeho kolektivu na osobním účtu dohromady 430 tisíc korun a zmrazil jí výplatu v práci. Neuvěřitelných 350 000 z toho má být odměna, která putuje přímo do jeho kapsy!https://t.co/HOHEIEg1Ds pic.twitter.com/UsN5NmbGHu

— Klinika (@centrum_klinika) 18. ledna 2019

Soudy v jiném řízení rozhodly, že aktivisté musí objekt vyklidit a uvolnit, což udělali až po zásahu exekutora. Rozhodnutí potvrdil Nejvyšší i Ústavní soud. Klinika v uplynulých letech pořádala přednášky, koncerty, dílny či jazykové kurzy.

Související

Vyklízení centra Klinika

290 tisíc korun za vyklizení Kliniky? Aktivistka musí platit

Zástupkyně pražského Autonomního sociálního centra Klinika Tereza Virtová musí zaplatit exekutorovi Ivo Luhanovi přes 290.000 korun jako odměnu za vyklizení budovy. O rozhodnutí soudu dnes informovali zástupci Kliniky na svém facebookovém účtu. S rozhodnutím soudkyně nesouhlasí a chtějí proti verdiktu podat ústavní stížnost. O nákladech na samotnou exekuci, které exekutor vyčíslil na téměř milion korun, bude soud ještě rozhodovat.
Vyklízení centra Klinika

Exekutor udeřil na členku Kliniky. Chce po ní 1,6 milionu korun, tvrdí sociální centrum

Exekutor, který měl na starosti vyklizení Autonomního sociálního centra Klinika na pražském Žižkově, vymáhá po člence kolektivu 1,6 milionu korun. Centrum to uvedlo na svém facebookovém profilu. Už dříve zástupci Kliniky uvedli, že exekutor člence zablokoval na osobním účtu 430.000 korun a zmrazil jí výplatu v práci. Skupina kolem centra neoprávněně obývala budovu bývalé plicní kliniky v Jeseniově ulici, jejíž majitel, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), ji v polovině ledna nechal exekučně vyklidit.

Více souvisejících

Klinika (sociální centrum) Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Nejvyšší soud Praha SŽDC

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy