Vichřice vzala střechu internátu v České Lípě, 36 dětí evakuovali

Vichřice připravila v noci na dnešek o střechu Domov mládeže Střední průmyslové školy v Havlíčkově ulici v České Lípě. Hasiči museli v noci evakuovat 36 dětí, které převezli do náhradního ubytování v nedalekých Zákupech. Oprava střechy přijde podle odhadů krajského úřadu na více než deset milionů korun. ČTK to dnes řekla vedoucí krajského odboru Školství Jiřina Princová.

"Naštěstí se nikom u nic nestalo. Teď řešíme, jak ty zbytky střechy dostat dolů, protože část zůstala na stromě," doplnila. Budova internátu prodělala před devíti lety rekonstrukci. Je zateplená, opravena byla i střecha. "Dohledáváme, co se přesně dělalo a v jaké podobě. V každém případě se bude muset objekt provizorně zakrýt, aby do něj nepršelo a musíme zajistit novou střechu," dodala.

V domově mládeže bylo ubytováno 48 studentů, někteří ale dorazili až v pondělí ráno. V bouřlivou noc jich tam proto bylo jen 36. "Děti jsme ráno ze Zákup dopravili na snídani, za dozoru si na patro došly pro věci. Někteří vyrazili domů, někteří do školy," řekl ČTK ředitel školy Petr Veselý.

Se sklářskou školou v nedalekém Novém Boru se podařilo dohodnout pro děti ubytování na tamním internátu. "Bude na nich, zda toho využijí, nařídit jim to nemůžeme," řekl. Do poškozené budovy se vrátit nemohou.

V České Lípě přesahovala v noci rychlost větru 80 kilometrů v hodině. Část střechy internátu skončila na zemi, další kus se zachytil na stromě. Na jeho sundání museli povolat stromolezce, aby bylo možné začít uklízet trosky kolem budovy. "Měl jsem tady techniky, kteří vymýšlejí alespoň provizorní řešení, jak sundat kus střechy, který zůstal nahoře a je tam narolovaný, není bezpečně přichycený. Je to zhruba čtvrtina střechy," doplnil Veselý. Řeší se podle něj i provizorní zastřešení plachtou. "A čeká nás oprava, vypadá to na kompletní střechu," dodal.

Podle vedoucího Odboru investic a správy nemovitého majetku Libereckého kraje Vladimíra Koudelky bude rychlost opravy střechy internátu záležet na volných kapacitách stavebních firem. Pokud jde o krajské budovy, jsou škody v České Lípě největší. Hlášeny jsou podle něj po vichřici škody také v areálu Dětské léčebny respiračních nemocí Cvikov. "Spadlo tam pět smrků, dva na pavilon A, jeden na budovu školky, další na parkoviště léčebny. Škoda je odhadnuta na 30.000 korun," řekl ČTK Koudelka.

Související

Ilustrační foto

Počasí trápí Česko. Živly řádí víc než loni, ukazují statistiky pojišťoven

Živly řádily v letošním roce více než před rokem. Pojišťovny zaznamenaly dvojnásobný nárůst živelních škod. Nejvíce jich způsobily vichřice a krupobití. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Výsledkem letošních kalamit jsou tak desetitisíce zdevastovaných střešních krytin, spadlých stromů na domy, auta a kůlny, popadaných plotů a rozbitých skleníků.
Ilustrační foto

Počasí kosilo ČR: Vichřice Eberhard stála stovky milionů. VELKÝ PŘEHLED

Pojišťovny mají po víkendu nahlášeny další škody z řádění vichřice Eberhard z minulého týdne, jejichž objem nyní dosahuje stovek milionů Kč. Vyplývá to z ankety mezi největšími pojišťovnami. Zhruba polovinu škod již vyřídily. Události klienti hlásili prakticky z celé republiky, typicky šlo o poškozené střechy, přístřešky, rozbitá okna a zatečení do budov.

Více souvisejících

bouře Eberhard (březen 2019) Česká Lípa Hasiči

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy