Klaus mladší přirovnal Macrona k Hitlerovi. Fraška a cynismus, zlobí se Hrušínský. Reaguje i ministerstvo obrany

Terčem kritiky se stal pietní akt k 80. výročí okupace Československa, který se konal ve středu 12. února. Na akci vystoupil například poslanec ODS Václav Klaus mladší, předseda KSČM Vojtěch Filip, poslanec SPD Jiří Kobza, kandidát na europoslance za SPD Ivan David a Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) Jaroslav Vodička. Proti akci se ostře ohradili nejen politici, ale i osoby veřejného života.

Kontroverzní akce se konala v sále Domu armády v Praze 6 pod taktovkou ČSBS, který spolupracoval s Ministerstvem obrany a Generálním štábem armády ČR. Pražský magistrát už dříve odmítl pořadatelům propůjčit sál na Staroměstské radnici a primátor Zdeněk Hřib (Piráti) odmítl poskytnout záštitu. Prostory nakonec poskytlo právě ministerstvo obrany.

Ve svém projevu Václav Klaus mladší přirovnal francouzského prezidenta Macrona k Adolfu Hitlerovi – konkrétně Maronův plán na reformu Evropské unie srovnal s knihou Mein Kampf. Armáda už uvedla, že uvažuje o ukončení spolupráce se svazem. „V den, kdy si nejvyšší ústavní činitelé připomínali výročí vstupu do NATO, jsou podobná prohlášení nepřijatelná. Přestože ČSBS není jen J. Vodička, ale i tisícovky veteránů a odbojářů, kterých si vážíme, zvažujeme další kroky, mezi které patří i příp. ukončení spolupráce se ČSBS,“ reagovalo ministerstvo na twitteru.

Akce se nelíbí ani senátorovi Pavlu Fischerovi. „Prý se BIS nemá plést do historie. Jenže akce svazu Vodičkových bojovníků k výročí okupace 1938, ukazuje, že BIS mířila přesně. Antisemitské a rusofilní kecy nemají na výročí co dělat. Navíc ta prasata zneužila památku naší země za přítomnosti čestné stráže. Jako předseda výboru pro obranu a bezpečnost žádám, aby ministr obrany vysvětlil, jaká opatření přijal, aby k politickým agitkám zneužívajícím ozbrojené síly a historická výročí naší země nemohlo příště dojít,“ uvedl Fischer.

Václav Klaus mladší, který přirovnává Macronův plán k Mein Kampfu ve společnosti Vodičky, Filipa, Davida a Doubravy za přítomnosti stráže AČR, je smutnou českou vizitkou. Dobré je jen to, že už konečně nic nehraje a je mezi svými.

— Marek Ženíšek (@zenisek_m) 15. března 2019

„Na výročí okupace ’38 v Domě Armády byli z parlamentu jen ti, kdo se vyznamenali sprostými výroky na adresu židů a podpořili okupaci Ukrajiny,“ uvedl senátor s tím, že to je „sprosté“.

Akce rozzlobila i herce Jana Hrušínského. „Zoufalec ve společnosti zoufalců. Pan Klaus k výročí nacistické okupace sdělil mimo jiné, že nám všem o II. světové válce a o 15. březnu 1939 vyprávěli naši dědečkové a naše babičky,“ cituje Klausova slova principál Divadla Na Jezerce.

Podle něj je to značně paradoxní. „Když uvážíte, že jeho dědeček - Štefan Miština - byl příslušníkem tajné policie Slovenského štátu a měl na svědomí perzekuce tisíců slovenských Židů (známo z veřejně dostupných zdrojů), tak je to cynismus, který přesně zapadá do akce Vodičkových bojovníků za svobodu,“ nešetří kritikou Hrušínský.

Zaráží jej i to, že akci zaštítilo ministerstvo obrany. „Člověk jen žasne, že u takové frašky asistuje Armáda české republiky (armáda NATO), zneužívá se státní vlajka i česká národní hymna. V první řadě sedí pozdně-lidická žena, soudružka Bobošíková, a celé to těm komoušům platí čeští občané ze svých daní. Fuj,“ odplivl si herec.

Související

Vodička, Jaroslav (ČSBS)

Svaz bojovníků za svobodu má problém. Existuje podezření ze zneužití dotace

Finanční správa povede řízení s Českým svazem bojovníků za svobodu (ČSBS) pro porušení rozpočtové kázně. Uvedla to dnes ve Sněmovně ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Důvodem je podezření ze zneužití dotací, které svaz dostal v minulých třech letech. Od poskytnutí rozpočtové dotace v obvyklé výši 6,3 milionu korun na příští rok je to ale podle Schillerové třeba oddělit.
Vodička, Jaroslav (ČSBS)

Vodičkův svaz varoval před neonacismem, zazněla narážka na poničení Koněva

Evropa je svědkem nových realit, na které upozorňoval po druhé světové válce prezident Edvard Beneš, a to znovuzrození sil neonacismu a fašismu. Na dnešním shromáždění ke 101. výročí vzniku Československé republiky pořádaném Českým svazem bojovníků za svobodu (ČSBS) to řekl jeho předseda Jaroslav Vodička. Boj proti fašismu, nacismu a dalším formám diskriminace tak podle něj není jen otázkou minulosti, ale i přítomnosti.

Více souvisejících

Jaroslav Vodička (ČSBS) Václav Klaus ml. Jan Hrušínský Pavel Fischer

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy