Komentář - V Česku se objevily další závadné potraviny z Polska. Před nedávnem hovězí maso, poté sušenky, teď kuřecí maso a zelenina. Internet se plní lidmi, kteří se dušují, že zaručeně už nikdy žádnou potravinu z Polska nekoupí. A leckdo by řekl, že pohár trpělivosti jim po všech průserech přetekl právem. Proč potom ale statistiky ukazují, že jde zase jen o plané řeči?
Řekněme si to na rovinu. Maso nakažené salmonelou není maso, je to blaf. Jen blázen by ho jedl dobrovolně. O něco méně nás tíží přemíra pesticidů nebo špatně označené potraviny obsahující více alergenů, než kolik je povolený limit. Vegetarián alergický na arašídy by asi s tímto žebříčkem priorit nesouhlasil, většinovou společností ale pořád doznívá otřesné zjištění, co se dělo na polských jatkách.
Řada z nás se po přečtení zprávy o tom, že se někde porážely nemocné krávy a rizikové maso se dováželo k nám, jistě zařekla, že bude pečlivěji kontrolovat původ masa. Polské už do nákupního košíku nedá. Radši kvalitní české. A na internetu si vždycky ověříme jeho kvalitu. Jak dlouho nám to vydrželo? Vůbec.
Existují tři typy lidí. Prvnímu je jedno, co kupuje. Původ masa neřeší, protože mu nikdy z žádného nic nebylo. Zprávu o nakaženém masu možná zaregistruje, ale netíží ho. Druhý typ lidí si maso poctivě kontroluje roky. Zjištění, že se zase někde snědlo nakažené maso, v něm vyvolá pocit zadostiučinění a sebeuspokojení. Třetí typ lidí, a pravděpodobně ten většinový, se nad takovou informací pozastaví. A třeba si i naplánuje, jak se podobnému případu vyhne.
Nevydrží to. Nikdy to nevydrží. Kdo si dnes vzpomene, že se před sedmi lety objevil podobný skandál u průmyslové soli, která se horem spodem cpala do ryb a uzenin? Kdo dnes kontroluje, jestli jsou vejce nebo jablka z Polska? Ani masný skandál se nestal poprvé, nebyl to až letošní rok, kdy se zjistilo, že maso dovážené z této země může být závadné. Už jsme to tu měli. Už jsme tu měli i všeobecné pobouření. A dlouho nevydrželo.
To ostatně ukazuje nejen to, že se stále dokola opakuje ten stejný případ, kdy nakažené či jinak závadné maso končí lidem na talíři, ve školních jídelnách i v nemocnicích. Dokazují to i data českého statistického úřadu. Nejvíce kuřecího masa a obecně drůbeže se k nám dováží z Polska. Jeho import stoupá. Nejvíce hovězího masa k nám míří z Polska, Nizozemska a Německa. Dovoz opět stoupá. A když si dáme do kontrastu, že loni se u nás snědlo drůbežího masa nejvíce v historii...
Češi maso jíst nepřestanou, a to ani to polské. Dalo by se sice říct, že pokud se na tuzemský trh i přes přísná nařízení a kontroly zdejších úřadů dostanou znehodnocené potraviny, že se něco změní. V dlouhodobém horizontu ale pravděpodobně nikoliv. Každá změna je totiž moc náročná. A drahá.
Lidé v obchodech nechtějí utrácet stokoruny za drahé maso, když si mohou koupit v akci levné polské. Nechtějí jako první věc po příchodu domů z nákupu žhavit internet a hledat šarži, kde bylo maso skutečně vytvořeno, vyrobeno, poraženo. Přesvědčení, že to budou dělat, jim vydrží chvíli, a pak skončí jako Babišova Účtenkovka. Bude to bavit stále méně lidí. Což ostatně ukazuje i historie, na skandály s polskými potravinami se vždy zapomnělo a vše se vrátilo do starých kolejí. Hrozba pominula. I ta současná pomine. A za půl roku si na ni vzpomene málokdo.
Teď se tomu těžko věří. Internet je plný lidí, kteří jsou přesvědčeni, že polské maso už nikdy nevezmou do pusy. V anketách s přehledem vyhrávají odpovědi stylu "Polské potraviny už nikdy nekoupím", týden před výplatou ale bude mnoho Čechů hovořit jinak. A převáží názory, že maso přece stačí pořádně upéct nebo usmažit, a vše bude ok, tak o co jde?
Chvála těm, kteří podporují zdejší zemědělce a kteří nakupují u osvědčených řezníků. Chvála těm, kteří si uvědomují, že nejde jen o polské potraviny, závadné může být cokoliv odkudkoliv, včetně Česka. Zdejší masný a potravinářský průmysl by totiž taky mohl ukrývat nějaký ten škraloup. A chvála těm, kteří jsou počínaje letošním rokem zapřísáhlými odpůrci čehokoliv polského. V roce 2012 byli také. A o pár týdnů později novinové titulky hlásaly: Čechům polské jídlo nevadí, nakupují ho stále víc.
Související
Data ČSÚ: Zemědělci dramaticky zlevňují, potravináři také, v obchodech ale ceny potravin stále rostou
Inspekce oznámila výsledky kontrol u obilí a masa z Ukrajiny
Maso , závadné maso z Polska , komentář
Aktuálně se děje
před 38 minutami
Vrtulník s Raísím našel turecký dron. Rusko zapojilo do pátrání desítky specialistů
před 1 hodinou
Pád vrtulníku s Raísím sleduje celý svět. Řada zemí nabídla Íránu pomoc
před 1 hodinou
Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?
před 2 hodinami
Íránský prezident Ebráhím Raísí zemřel při pádu vrtulníku. Uhořel i ministr zahraničí
před 3 hodinami
Počasí: Předpověď na pracovní dny. Nejtepleji bude hned na úvod
Aktualizováno včera
Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem
Aktualizováno včera
Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval
včera
RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin
včera
Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS
včera
Kvůli Nečasovi musel skončit v národním týmu jeden z náhradníků. Černý Petr padl na Kovařčíka
včera
Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS
Aktualizováno včera
Tragédie na Dunaji. Dva mrtví po srážce lodí, obětí ale bude zřejmě více
včera
Velké drama při GP Emilia Romagna! Verstappen se spasil na cílové čáře před „stíhačkou“ Norissem
včera
Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas
včera
Události Petra Nutila: Slovenská jízda na tygrovi a nová Železná opona
včera
Sněmovní volby by vyhrálo ANO. Lidovci v průzkumech nadále zůstávají mimo Sněmovnu
včera
Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu
včera
Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři
včera
Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica
včera
Ukrajinské drony v noci vyřadily z provozu důležitou ruskou rafinérii
Rusové museli v neděli po masivním dronovém útoku pozastavit provoz ropné rafinérie ve Slavjansku v Krasnodarské oblasti na jihu země. Obě strany konfliktu v noci podnikly vzdušné údery proti nepříteli.
Zdroj: Lucie Podzimková