Osud katedrály Notre-Dame? Experti mají vážné obavy

V pařížské katedrále Notre-Dame sice začalo hořet v oblasti střechy, a zasaženy tak byly nejprve pozdější prvky stavby, a ne to nejcennější. Požár se ale hasičům ani několik hodin po jeho vypuknutí nedaří dostat pod kontrolu a podle odborníků může být pro slavnou stavbu fatální. Historička umění zabývající se středověkem Milena Bartlová ČTK řekla, že nejvíce se obává propadnutí klenby a rozšíření ohně v interiéru. Ředitel pražské pobočky Národního památkového úřadu (NPÚ) Ondřej Šefců v ČT uvedl, že v případě požáru ve věžích hrozí pád zvonů do interiéru katedrály a vzácné a staré skleněné vitráže jsou podle něj kvůli žáru nenávratně ztraceny.

Bartlová nejprve optimisticky uvedla, že podle jejích informací z médií spadla věžička, které se říká sanktusník, věž nad křížením, nikoli hlavní věže katedrály. "A ta je z 19. století, ale stejně je to škoda samozřejmě. Z médií vím, že se propadla střecha, což je samozřejmě také nová záležitost, vždycky je velké nebezpečí, aby se nepropadla klenba, to ještě zmíněno nebylo," uvedla.

Požár, který začne hořet od střechy, je podle ní v podobných případech vždy spíše "šťastnější", protože shoří střecha a může se zachránit interiér. "Pokud začne vevnitř hořet vybavení, je to horší, prohoří to, propálí se vápno a je to průšvih," uvedla. Záleží podle ní na tom, jak se podaří oheň zvládnout, aby se neprorazila klenba. Optimisticky dodává, že středověké kostely hořely mnohokrát a většinou se je podaří opravit. "To, co dnes vidíme na gotických kostelích, prošlo požárem mnohokrát, Týnský chrám například," dodala.

Šefců uvedl, že katedrála má podle něj namále. "Když vidím záběry a to, že se hasičům nedaří dostat požár pod kontrolu, obávám se, že tam zbydou obvodové stěny," řekl v ČT. Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka krátce po 22:00 uvedl, že se celá střecha propadla dovnitř, a pokud se požár nepodaří do půl hodiny dostat pod kontrolu, tak bude katedrála zničena. Zásah hasičů podle něj zhoršuje až šedesátimetrová výška katedrály, do takové výše nedosáhne téměř žádná technika.

"Není moc možností, jak to hasit z vnější části pláště. V rozsahu toho požáru je to skoro neúčinné. Je to historická budova, postavení techniky kolem budovy je velmi problematické a hasiči nemají moc možností, jak požár zastavit," uvedl.

Šefců řekl, že shořel kompletně celý krov včetně sanktusní věžičky. "Pod tím jsou ještě klenby, zevnitř se obávám, že hasit nelze. Fatální otázka je, zda vydrží ty rázy padajících trámů," uvedl. I kdyby se podařilo oheň uhasit, ještě není podle něj vyhráno, neboť kámen tvořící opěrný systém katedrály může vlivem žáru pukat. "Velmi se obávám, že opěrný systém, ten geniální vynález středověkého stavitelství, ztratí stabilitu a mohlo by dojít ke zřícení obvodových stěn," uvedl.

Související

Více souvisejících

požár katedrály Notre-Dame (15. dubna 2019) Hasiči Národní památkový úřad

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 7 minutami

před 7 minutami

před 8 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy